Direktor Zavoda PIO: Penzije će biti redovne, to više i neće biti vijest

Home

Direktor Zavoda PIO: Penzije će biti redovne, to više i neće biti vijest


Nakon što je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) u ovoj godini uspio smanjiti deficit sa 225 na oko 195 miliona maraka, isplata penzija bit će redovna i trajat će, kako je to posljednjih mjeseci postalo uobičajeno, tri dana.

Potvrdio je to za „Dnevni avaz“ direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić.

Ujedno je i najavio da se povećanje penzija može očekivati od 1. januara naredne godine, s tim da je potrebno da prvo Federalni parlament usvoji novi zakon o PIO, kojim se predviđa njihov rast u skladu s rastom troškova života i prosječnih plaća.

Rast BDP-a

Krnjić je u razgovoru za naš list pojasnio da dodatna sredstva, neophodna za povećanje penzija, mogu biti osigurana iz dva izvora, povećanjem broja zaposlenih ili povećanjem plaća, što znači porastom BDP-a.

- Očekuje da će novi zakon o PIO stupiti na snagu 1. jula, kako je to i planirano. Moram naglasiti da je takav zakon bilo neophodno donijeti, jer je postojeći prevaziđen, producirao je finansijsku krizu i nepravdu i ubrzano urušavanje penzijskog sistema u FBiH - kazao je Krnjić.

Također, novi zakon je garant da ubuduće neće doći do smanjenja penzija.

- Čak i ako se troškovi života i plaće smanje, penzije neće pratiti taj trend. To znači da će položaj penzionera biti postupno popravljan, da neće biti gori - pojasnio je Krnjić.

Podsjetio je da je najviše primjedbi bilo na visinu početne vrijednosti boda, prema kojem će biti definirana visina penzije. Na kraju je bod definiran na 13,6 KM.

Prema Krnjićevim riječima, i taj iznos je "visoko postavljen, ali uz optimistična kretanja u broju zaposlenih može se smatrati ostvarljivim".

Društvena korist

- Dakle, osim što se novim zakonom omogućava rast penzija, on je i stabilizirajući, jer donosi dugoročnu finansijsku održivost i sprečava daljnje urušavanje budućeg penzijskog sistema - navodi on.

Krnjić je otkrio i da je Zavod PIO imao dosta bolju naplatu doprinosa, čime je isplata primanja za 408.000 penzionera znatno olakšana, odnosno normalizirana.

- Posljednjih šest mjeseci imali smo znatno bolju naplatu doprinosa, uz to smo naplatili i zakonom predviđenih 20 posto od prodaje državnog kapitala u FDS-u i „Bosnalijeku“, što iznosi 12,6 miliona maraka. To je rezultiralo smanjenjem visokog deficita. Sve se to vidjelo i na dinamici isplate penzija. Sve ovo garantuje nam da, s obzirom na sadašnja kretanja, ne bi trebalo biti kašnjenja penzija i podjela bude realizovana u tri dana. Dakle, isplata penzija ove godine neće biti vijest - zaključuje prvi čovjek Zavoda PIO Zijad Krnjić.

Oko 20.000 osoba tokom godine ostvari pravo na penziju

Oko 13.000 do 15.000 osoba godišnje izlazi iz prava

Oko 7.000 novih penzionera godišnje u Zavodu PIO

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Objavio: Čet, 20/04/2017 - 07:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top