Direktorica Amra Bašić-Živadinović otkriva za “Avaz”: Hitna pomoć uskoro dobiva RTG službu

dsa
Prevaziđen problem nedostatka medicinskog i nemedicinskog kadra

Od polovine avgusta na čelu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo je prim. dr. Amra Bašić-Živadinović. Kao iskusnom dugogodišnjem zdravstvenom radniku, njen fokus, dok joj traje mandat, bit će na poboljšanju kvaliteta pružanja zdravstvene usluge te na još boljoj komunikaciji s pacijentima.

To će se postići, kako kaže u izjavi za “Dnevni avaz”, kroz procese certifikacije i edukacije ljekara i medicinskih tehničara Zavoda, i to prema standardima Evropskog reanimacionog vijeća.

Dobra komunikacija

- Također, radit ćemo što više sa zdravstvenim radnicima s ciljem podizanja svijesti o važnosti dobre komunikacije i problema do kojih dovodi loša komunikacija i nedostatak empatije - kazala je Bašić-Živadinović.

Zahvaljujući dugoj karijeri i iskustvu koje je stekla radeći na različitim pozicijama kako u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć tako i na drugim poslovima, imala je uvid u nedostatke i izazove na koje nailaze pacijenti i uposlenici Hitne pomoći.

 

Obnova zgrade

- Kao i u svim zdravstvenim ustanovama, najveći problem predstavljao je nedostatak medicinskog i nemedicinskog kadra, što se uspjelo prevazići uz podršku i razumijevanje resornog ministarstva i Vlade KS. Odmah na početku mandata usvojen je plan javnih nabavki od Upravnog odbora Zavoda tako da je na vrijeme nabavljeno sve za nesmetan rad - istakla je Bašić-Živadinović.

Prema njenim riječima, broj usluga pruženih u Zavodu uvođenjem RTG službe će se povećati, a bit će smanjen broj pacijenata koji se upućuju prema višim nivoima zdravstvene zaštite.

Kako nam je rečeno, završena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju i sanaciju centralnog objekta JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS. Međutim, neophodno je uraditi i dobiti stručno mišljenje o stanju konzolnog dijela konstrukcije. Treba se utvrditi da li je tokom agresije, a zbog čestog granatiranja objekta, došlo do narušavanja statike objekta.