fbpx Djeca Bihaća s vršnjacima migrantima snimili video spot Djeca svijeta

Djeca Bihaća s vršnjacima migrantima snimili video spot Djeca svijeta

Home

Djeca Bihaća s vršnjacima migrantima snimili video spot Djeca svijeta

Muzika je univerzalni jezik, ona ruši barijere i spaja ljude.

Krenuvši od ove činjenice, Muzička omladina Bihaća je pokrenula projekt Sounds of Migration (Zvukovi migracija) čiji je cilj zbližavanje i kulturna razmjena između djece i mladih migranata i njihovih vršnjaka iz Unsko-sanskog kantona.

Među ljudima je mnogo više sličnosti nego razlika, imamo više zajedničkih karakteristika nego onih koje nas dijele. U to su se uvjerili brojni polaznici muzičkih radionica, koji sa svojim pedagozima redovno uvježbavaju muzički repertoar. Upoznajući jedni druge s muzikom iz kultura kojima pripadaju, ovi mladi ljudi već nekoliko mjeseci grade lijepu priču s kojom će uskoro upoznati i najširu publiku u BiH.

Rezultat muzičkih radionica Sound of Migration bit će album s deset zajedničkih pjesama, tri video spota i svečani koncert, koji će početkom ljeta mališani pokloniti građanima Bihaća.

Tim povodom, nedavno je obavljeno snimanje prvog video spota, za pjesmu „Djeca svijeta“, autora muzike i teksta Adnana Busuladžića.

U snimanju su učestvovali učenici Umjetničke škole Bihać, polaznici dramskog studija Mali princ, djeca iz Afganistana i Irana koji trenutno borave u prihvatnom centru Sedra i muzičari iz Haman jazz benda.

Sniman u zelenim parkovima Bihaća, na sunčanom proljetnom danu, ovaj video odiše dječijom radošću i šalje univerzalnu poruku – djeca cijelog svijeta zaslužuju lijepo djetinjstvo.

Ovo što radimo zajedno s djecom zaista je iskreno i od srca. Ponosni smo na naš Bihać i sugrađane koji iskazuju ljudskost i dignitet u nastojanju da se pomogne ljudima koji su ovdje došli natjerani nevoljom. Brojni primjeri pokazuju da je za suživot i međusobno razumijevanje potrebno veoma malo. Mi to želimo pokazati kroz univerzalni muzički jezik“, izjavio je povodom projekta Adnan Busuladžić, poznati bihaćki muzički umjetnik i profesor.    

Produkciju video spota potpisuju Munib Denjo Čavkić i Amir Selimović iz kuće Vision, a zvuk je sniman u tonskom studiju Amadeus kod Nemdžada Alića.

Projekt Sounds of Migration provodi se u okviru Bosnia-Herzegovina Reslience Initiative (BHRI) programa kojeg finasira USAID a sprovodi IOM.

Pjesma „Djeca svijeta“ zasigurno će postati hit, s obzirom na to da nemamo tako često priliku čuti nove radove u žanru muzike za djecu. Strpit ćemo se još malo dok je ne čujemo – bh. premijera video spota i pjesme najavljuje se za petak 26. aprila.

Do tada, pogledajte fotografije koje prikazuju kakva je atmosfera vladala na snimanju.

Topic
Objavio: Pet, 19/04/2019 - 08:56

Povezane vijesti

Back to top