Djeca i dijabetes: Evidentna potreba hitnog osiguranja inzulinskih setova

dasdd
- Federalno ministarstvo zdravstva osiguralo je osamdeset inzulinskih pumpi, od kojih je dio već odavno trebao biti uručen djeci i mladima oboljelim od dijabetesa u Unsko-sanskom kantonu. Nažalost, realizacija ovog projekta još uvijek se čeka. U udruženju oboljelih, kako je kazano, postoji strah da će propustiti možda i posljednju priliku da olakšaju život svojim štićenicima...

BIHAĆ, 12. jula – Dijabetes kao bolest savremenog svijeta jedan je od onih problema sa kojim se susreću brojni građani, ali i roditelji djece i mladih koja su oboljela. Za razliku od odraslih, djeca se daleko teže nose sa teškoćama koje se svakodnevno nameću te je pomoć i podrška društva i institucija veoma značajna u njihovim životima.

Svakodnevno jedan broj djece prinuđen je zanemariti igru i svoju radoznalost te zamijeniti male dnevne radosti sa učenjem o dijabetesu. To je očito bio samo početak problema skoro osamdeset mladih ljudi iz kantonalnog Udruženja oboljelih. Već četiri godine se bore za glukagon injekcije koje im jedine pomažu u teškim trenucima. Nažalost, ovih dana problem im predstavlja nedostatak inzulinskih pumpi, koje su odavno trebale olakšati njihov život.

Image
das