DJECA MIGRANTI U BORIĆIMA: Za nijansu drukčiji, emotivniji dan

Aktivisti Crvenog križa Grada Bihaća i dalje neumorno rade na pružanju pomoći migrantima koji svakodnevno pristižu u USK. U prihvatnom centru u Borićima, koliko su u mogućnosti, nastoje osigurati migrantima što bolje uslove za boravak. Uz obezbjeđenje elementarnih uslova za život, danas su organizirali nesvakidašnji događaj. Kako bi barem na trenutak ublažili tešku situaciju u kojoj su se između ostallih našli i oni najmlađi, volonteri CK-a su zajedno sa studentima Tehničkog fakulteta organizirali projekciju animiranih lmova, podjelu paketića te igraonicu za djecu.

Od kada su prvi migranti stigli u privremeni centar u Borićima, Semiz Gradinović nastoji im pomoći. Volontira kao član Planinarskog udruženje "Horizont". Svjedoči svakodnevnom dolasku novih grupa ljudi među kojima je sve više porodica sa malom djecom. Nije mu teško biti im pri ruci, pomoći i čitav dan provesti u centru gdje je upoznao i čuo potresna svjedočenja očajnika koji žele osigurati sebi i svojim porodicama život dostojan čovjeka.

Današnji dan posebno mu je emotivan. Rođendan sina koji je poginuo u ratu. A u Borićima danas neobičan i hvale vrijedan događaj. Da pomoć migrantima može biti i mimo one materijalne, pokazali su profesori i studenti Tehničkog fakulteta. Za kratko vrijeme smislili su i realizirali ideju prvenstveno namijenjenu najmlađima.

U Boriće svakodnevnu pristižu novi migranti. Neki se kratko zadržavaju, većini je postao drugi dom do odlaska do konačne destinacije. Dok su Krajišnici podijeljeni u mišljenju o njihovom boravku u kantonu, Semiz u svakodnevnom volonterskom angažmanu nema dilemu da je riječ o ljudima na koje se ne treba i ne smije gledati kao teret.

Oni nemaju, kako kaže, namjeru ostati u BIH a dok ne nađu način kako da odu, svaki vid pomoći dobro je došao. Posebno djeci koja su danas imala za nijansu drukčiji i bolji dan, obojan masnim bojicama i crtanim filmovima.