Djeca nemaju prevoz u školu u Bužimu- prevoznici se optužuju za iznude

Mmm

Posljednjih dana su aktulne teme rješavanje prevoza za učenike u Bužimu i ko će od lokalnih prevoznika dobiti taj posao. Na redakciju našeg portala stiglo je saopćenje za javnost tim povodom jednog od učesnika, koje prenosimo u cjelosti:

 

“Obzirom da duži vremenski period firma d.o.o. BAŠTRA COMERC Bužim dobija brojne upite od strane roditelja učenika OŠ Bužim koji imaju pravo na besplatan prijevoz prema Zakonu o općem osnovnom obrazovanju USK, ovim putem želimo javnost obavjestiti o slijedećem:


1.Firma d.o.o. BAŠTRA COMERC Bužim (za one koji ne znaju) postoji i pozitivno posluje punih 25 godina. Isto toliko godina je vršila redovan i uredan prijevoz učenika na relaciji Bužim-Bućevci, na kojoj liniji ujedno ima i registrirani red vožnje.


2. Od dana stupanja na snagu Zakona o javnim nabavkama, nabavka prijevoza učenika vrši se putem tendera (otvorenog postupka za dostavu ponuda) koji raspisuje Ugovorni organ-OŠ Bužim prema Tenderskoj dokumentaciji koju izrađuje nadležno Ministarstvo obrazovanja.


Kada je u pitanju tender za  prevoz učenika na području općine Bužim, Javna nabavka putem otvorenog postupka je podjeljena na lotove i to:
LOT 1. Bužim-Bućevci do trgovine,
LOT 2. Bužim – Mrazovac- Prokop do kuće Mušić,
LOT 3. Bužim – Elkasova Rijeka do Lipe,
LOT 4. Bužim – Lubarda- Pašin brod – Ljubijankići,
LOT 5. Bužim – Gornji Brigovi,
LOT 6. Varoška Rijeka – Bezi – Vrhovska do bunara.

3.Naša firma d.o.o. „BAŠTRA COMERC“ kao i svake prethodne godine imalo je namjeru prijaviti se na jedan LOT, odnosno liniju Bužim-Bućevci, a firma d.o.o. „ABAZOVIĆ“ Bužim, imala je namjeru prijaviti se na jedan LOT, odnos liniju: Bužim-Mrazovac-Prokop do kuće Mušić, dok su preostale 4 linije „neformalno“ pripadale prijevozniku d.o.o. „CENTRO TOURS“ Bužim, na koje linije se nisu prijavili niti d.o.o. BAŠTRA COMERC, niti d.o.o. ABAZOVIĆ, koje firme su zadovoljne jednom linijom koju voze već godinama.


4. Kao što ste mogli vidjeti na službenoj stranici općine Bužim, 11.02.2021.godine u kabinetu načelnika općine Bužim, uz prisustvo sva tri prijevoznika, načelnika općine, dva savjetnika nacelnika, sekretara OŠ Bužim, predsjednika Školskog odbora JU OŠ Bužim i predstavnika nadležne Službe općine Bužim, Jasmina Šarića, održan je sastanak s ciljem rješavanja problema prijevoza učenika, obzirom da se veliki broj roditelja obraćao u Kabinet općinskog načelnika, iako prevoz učenika osnovne škole nije u nadležnosti lokalne zajednice.
Uz sve napore naprijed navedenih i prisutnih na sastanku gdje se pokušalo  iznaći adekvatno rješenje oko ovog problema jer je OŠ Bužim JEDINA škola na USK čiji učenici nemaju obezbjeđen prijevoz koji im po zakonu pripada, prijevoznik d.o.o. „CENTRO TOURS“ je u prisustvu svih prisutnih decidno odbio svaki dogovor nepristajući da vrši prevoz na ukupno naprijed naznačene 4 linije, iskazavši na taj način svoj naum koji pokusava na sve nacine provesti u djelo, a to je da firma d.o.o. „CENTRO TOURS“ Bužim bude JEDINA firma koja će vršiti prevoz na svih 6 linija, što je shodno zakonskim propisima a pogotovo Zakonu o javnim nabavkama prosto nemoguće, jer ovaj zakon obezbjeđuje mogućnost da se svi registrirani prijevoznici prijave na tender i upravo iz ovog razloga, između ostalih, se ovaj postupak upravo i zove JAVNA NABAVKA.

5.Obzirom da je firma d.o.o. BAŠTRA COMERC Bužim od strane Udruženja prijevoznika USK, čiji je također član, oklevetana u aktu koji je upućen općini Bužim, nadležnom ministarstvu, općini Bužim i OŠ, gdje je izneseno niz netačnih navoda, obavještavamo javnost da smo shodno Zakonu o zaštiti od klevete FBiH, već podnijeli tužbu nadležnom sudu.
Nadalje,d.o.o. CENTRO TOURS Bužim kao član Upravnog odbora Udruženja prijevoznika USK  je u prisustvu 2 svjedoka od naše firme tražio iznudu u određenom novčanom iznosu kao uvjet da će jedino na taj način „odustati“ od Bućevaca, za koju radnju postoji adekvatan termin u Krivičnom zakonu FBiH, povodom čega smo također podnijeli tužbu nadležnom sudu.

6. Shodno navedenom, poštovani roditelji, ne tražite krivca u OŠ Buzim, ne tražite krivca u nacelniku općine Buzim, niti u prijevoznicima d.o.o. BASTRA COMERC i d.o.o. ABAZOVIC , koji su bili i ostaju za svaki vid kompromisa i dogovora i koji su ZADOVOLJNI sa po jednom linijom na kojoj vrše prijevoz više od 20 godina. Sve slijedeće upite zašto vaša djeca nemaju prevoz uputite JEDINOM prevozniku na USK koji ne želi niti dogovor, niti kompromis,već isključivo sve samo za sebe. Prinuđen sam radi egzistencije svoje porodice i firme da se borim pravnim putem jer druga mi opcija nije ostavljena. Smatram da na to imam pravo i po vjeri i po Zakonu a i činjenici da sam svoj posao prijevoznika radio  časno i pošteno što ću i dalje nastaviti.”