fbpx Djeca prodajom vode nastoje zaraditi za rijetki obrok

Djeca prodajom vode nastoje zaraditi za rijetki obrok

Home

Djeca prodajom vode nastoje zaraditi za rijetki obrok


Djeca u nestašicom pogođenoj Somaliji, novac za rijetki obrok nastoje zaraditi prodajom vode.

Nestašica je primjetna i u gradu Baidoa gdje djeca koja su došla iz okolnih sela prodaju vodu iz bunara u centru grada. Uveys Muallim Ahmed (15) smješten je u izbjegličkom naselju u Baidoi, a porodicu prehranjuje prodajom vode.

”Kada je nestalo hrane i vode u selu, napustili smo ga i došli u izbjegličko naselje u Baidoii“, rekao je Ahmed.

Bez oca je ostao vrlo rano, a sada se brine o majci i četvero mlađe braće i sestara.

”Čitava odgovornost o porodici je na meni. Nemamo šta da jedemo. Moram raditi kako bih ih održao u životu”, dodao je Ahmed.

Rekao je kako su zbog suše ostali bez domaćih životinja u selu, koje su uginule od gladi i žeđi. Ostao im je samo jedan magarac sa kojim su došli u naselje. Nakon toga je počeo raditi, a u poslu mu pomaže i njegov "prijatelj na četiri noge", koji vuče teret.

Kaže kako u mnogim kućama u gradu nema vodosnadbijevanja zbog čega na gradskom izvoru puni kanistere i noseći ih od kuće do kuće, prodaje vodu.

Od jednog kanistera zaradi dolar, a sa nekoliko dolara dnevno prehranjuje višečlanu porodicu. Smatra da nema koristi od toga da sjedi u kampovima i čeka pomoć.

”Dnevno možemo dobiti jedan obrok i nešto vode. I ja prodajom vode porodici nastojim obezbijediti egzistenciju”, rekao je Ahmed.

U izbjegličkom kampu u Baidoi smješteno je više od 20.000 ljudi koji su suočeni sa glađu, žeđu i zaraznim bolestima te hitno trebaju humanitarnu pomoć.

 

(Izvor: Anadolija)

Topic
Objavio: Pet, 31/03/2017 - 10:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top