Dječak u Kini napastvovao i ubio djevojčicu, prema zakonu ne može ići u zatvor

13-godišnji dječak iz Kine koji je priznao ubojstvo 10-godišnje djevojčice neće biti optužen za kazneno djelo, već je poslan u rehabilitacijski centar, javlja CNN. Ovaj slučaj otvorio je široku debatu u Kini o tome na koji način sankcionirati mlade prijestupnike.

Naime, prema kineskom kaznenom zakonu, djecu u dobi od 14 do 18 godina može se kazneno goniti ako su počinili djela kao što je ubojstvo, silovanje, dilanje droge, pljačka ili podmetanje požara. No oni mlađi od 14 godina ne mogu biti ni optuženi ni kažnjeni kao zločinci. Njih ili vrate roditeljima ili, što je rjeđe, šalju u popravne domove za mlade prijestupnike, objasnila je za CNN Michelle Miao, stručnjakinja za kazneno pravo s kineskog sveučilišta u Hong Kongu.

14-godišnjak policiji priznao ubojstvo 11-godišnje djevojčice

Ubojstvo koje je potreslo Kinu dogodilo se 20. listopada u gradu Dalian. Te nedjelje stariji brat je nesretnu djevojčicu u jedan sat popodne odveo na satove crtanja. Djevojčica se trebala vratiti oko tri sata kući, a kada nije došla, roditelji su shvatili da nešto nije u redu te su je krenuli tražiti. Njeno mrtvo tijelo pronašli su nedaleko od kuće te su pozvali policiju koja je istog dana privela 13-godišnjaka. Nakon ispitivanja, on je priznao ubojstvo, piše China Daily.

Otac ubijene djevojčice izjavio je za lokalne medije kako je 13-godišnjak njegovu kćer doveo kući, seksualno je napao, usmrtio je nožem te sakrio tijelo u šumi.

Iz policije su izjavili kako dječak ne može biti optužen jer je mlađi od 14 godina. Naime, prema kineskom kaznenom zakonu koji se temelji na principu 'doli incapax' djeci se ne može suditi kao odraslima jer nisu dovoljno zreli da bi shvatili što je pogrešno u onome što su napravili.

Mladi ubojica dobio tri godine u popravnom domu

Dječak je stoga poslan na tri godine u popravni centar za mlade. Miao je izjavila kako je kazna “relativno stroga mjera jer uključuje ograničeno kretanje te je slična zatvoru”.

Ovaj slučaj izazvao je veliku debatu u Kini. “Djevojčica je ubijena, no demon koji ju je ubio je zaštićen”, jedan je od brojnih komentara na Weibou, kineskoj inačici Twittera.

“Nije važno ima li osoba 10 ili 70 godina. Uzrast ne bi trebao biti isprika za zločine”, “Ne bi trebalo postojati dobno ograničenje za teške kaznene slučajeve”, još su neki od komentara, koji zazivaju strožu kaznu za mladog ubojicu. 

Miao je objasnila kako su se nakon ovog stravičnog slučaja u kineskoj javnosti stvorila dva tabora mišljenja  – onih koji smatraju da ubojica treba biti kažnjen neovisno o dobi te onih koji ukazuju na prava počinitelja s obzirom na njegovu dob te mogućnost rehabilitacije. 

Kina - jedna od zemalja koja štiti prava maloljetnih prijestupnika

S granicom od 14 godina za kaznene prijestupe, Kina je jedna od zemalja koja se zalaže za prava djece prijestupnika i mogućnost njihove rehabilitacije. Većina europskih zemalja dozvoljava kazneno gonjenje od 12 do 16 godina, s iznimkom Engleske, Walesa, Sjeverne Irske i Švicarske, gdje je granica 10 godina. 

No u brojnim drugim zemljama granica je i niža. U Sjevernoj Karolini ona iznosi šest godina, a u još 19 zemalja SAD-a je između sedam i 11 godina.  U Indiji, Singapuru, Brunejima i Malaviju je sedam, a u Zambiji i Keniji osam godina.

Prema preporukama UN-ovog Odbora za prava djece minimalna dob bi trebala biti 12 godina.

U posljednjih godinu dana u Kini je nekoliko maloljetne djece ubilo svoje bližnje

No u Kini se u posljednje vrijeme, nakon niza slučajeva ubojstava koje su počinili maloljetnici, javljaju zahtjevi za postroženjem zakona.

U ožujku 2019. godine 13-godišnjak je u Jiangsu nakon svađe majku pretukao na smrt. Poslan je kući te mu je dodijeljen čuvar dok država ne odluči što s njim pošto ga prema zakonu ne može optužiti.

Prošlog prosinca 12-godišnji dječak u Hunanu nožem je usmrtio majku na smrt. I ovaj slučaj je izazvao bijes javnosti jer je djetetu dozvoljeno da se devet dana nakon ubojstva vrati u školu. Istog mjeseca jedan drugi 13-godišnjak u Hunanu priznao je policiji da je čekićem ubio oboje roditelja. I on je pušten na slobodu te mu je omogućeno da se vrati u školu.

Kina razmatra postroženje zakona

Nijedno od ove djece nije optuženo jer kineski zakon to ne dozvoljava. No kineska vladajuća partija najavila je promjene zakona. Dan nakon ubojstva djevojčice u Dalianu najavili su kako će razmotriti prijedloge novih zakona o zaštiti maloljetnika te zakona o prevenciji delinkvencije kod mladih.

Prema tim prijedlozima uvela bi se tri stupnja prijestupa od lošeg ponašanja do ozbiljnih zločina, a kaznene mjere primjenjivale bi se i na djecu mlađu od 14 godina. Novim zakonskim mjerama djeca mlađa od 14 godina mogla bi biti poslana u posebne škole za maloljetne delinkvente, umjesto da ih se bez ikakve kazne vrati kući.