Osuđena u Zagrebu: Djevojčice od 14 godina prodavala Afganistancima

Zbog podvođenja dviju 14-godišnjih djevojčica, na zagrebačkom Županijskom sudu na 22 mjeseca zatvora je nepravomoćno osuđena Antonija B., dok je u istom postupku zbog spolne zloupotrebe djeteta mlađeg od 15 godina nepravomoćno na 14 mjeseci zatvora osuđen afganistanski državljanin.

Antonija B. je, prema nepravomoćnoj presudi, počela podvoditi dvije 14-godišnje djevojčice koje je upoznala naljeto 2017. nakon što joj je sin pobjegao iz doma za djecu s problemima u ponašanju. 

Na suđenju je utvrđeno da je Antonija B. tokom avgusta i septembra 2017. "zbog zarade" nagovarala, poticala i omogućila djevojčicama "pružanje seksualnih odnosa za novac". Dvije djevojčice su za seks s dvojicom Afganistanaca primale od 100 do 200 kuna (oko 50 KM), a jedna od djevojčica je s osuđenim stranim državljaninom imala odnos pet puta, saznaje se na sudu.

Osuđeni afganistanski državljanin, kojem je suđenje prevodio sudski tumač za paštunski, tvrdio je na sudu da se zove Koner Javed Kan (Khan) te da je rođen 2000. Nakon dolaska u Hrvatsku bio je smješten u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj ulici te je zatražio azil koji mu je odbijen. U Bugarskoj je tvrdio kako se zove Nanegjalay Rahman te da je star 27 godina, dok je u Mađarskoj navodio da se zove Kamran Kan i da je star 28 godina.

Da bi se utvrdili njegov identitet, dob i porijeklo, nad optuženim je provedeno antropološko vještačenje, ali ono nije donijelo rezultata. 

Provedenim vještačenjem je utvrđeno da optuženi ima više od 25 godina, a utvrđivanje njegove dobi bilo je važno za sudski postupak jer je u Hrvatskoj zabranjen seksualni odnos s mlađima od 15 godina i uz njihov pristanak, osim ako je dobna granica između osoba koje stupaju u odnose do tri godine.

Optuženi je u odbrani prvo tvrdio da ima 17 godina te da nije znao da hrvatski zakon zabranjuje seks sa 14-godišnjakinjom. Tokom postupka priznao je djelo, što je Sud cijenio kao olakšavajuću okolnost. 

Nakon objave presude nepravomoćno osuđeni je vraćen u istražni zatvor u kojem je od 14. novembra 2017. godine.

Izvor: