Djevojka iz Velike Kladuše prolazi pakao: Bivši momak objavljuje fotografije na internetu i šalje prijeteće poruke

Jučer se Policijskoj stanici Velika Kladuša obratila B.S. rođena 1966.godine, koja je prijavila lice M.J, a koji je bio u vezi s njenom 17-godišnjom kćerkom.

Naime, M.J. je nakon prekida sa 17-godišnjakinjom objavio njene fotografije putem interneta te upućivao prijetnje putem sms poruka.

Daljnji rad na dokumentovanju krivičnog djela „ Neovlašteno optičko snimanje“ nastavljaju istražitelji OKP PS Verlika Kladuša.

Za krivično djelo neovlašteno optičko snimanje, Krivičnim zakonom FBiH propisana je novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju od tri do pet godina.

Krivični zakon FBiH:

Član 189.

Neovlašćeno optičko snimanje

(1) Ko fotografski, filmski ili na drugi način snimi drugu osobu bez njezinog pristanka u njezinim prostorijama ili ko takav snimak direktno prenese trećem ili ko mu takav snimak pokaže ili mu na koji drugi način omogući da se s njim direktno upozna, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(2) Službena osoba koja učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana u vršenju službe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(3) Ko dijete ili maloljetnika snimi radi izrade fotografija, audiovizualnog materijala ili drugih predmeta pornografskog sadržaja, ili posjeduje ili uvozi ili prodaje ili rasparčava ili prikazuje takav materijal, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina.

(4) Predmeti koji su bili namijenjeni ili upotrijebljeni za učinjenje krivičnog djela iz st. 1. i 3. ovog člana oduzet će se, a predmeti koji su učinjenjem krivičnog djela iz st. 1. i 3. ovog člana nastali oduzet će se i uništiti.

 

(Izvor: Usn.co.ba)