Djevojka svirepo ubila dvojnicu kako bi lažirala svoju smrt, pomogao joj Kosovar

.
Njemica iračkog porijekla Šahraban K-B. (23) optužena je za ubistvo nakon što je navodno na društvenoj mreži Instagram pronašla ženu koja liči na nju i ubila je kako bi lažirala vlastitu smrt.

 

Kada je u avgustu 2022. godine u Ingolštatu na jugu Njemačke u parkiranom automobilu marke “mercedes” pronađeno krvavo tijelo mlade žene, policija je pomislila da je to K-B. i da ju je neko ubio.

Iako su članovi njene porodice posvjedočili da je to ona, obdukcija je kasnije pokazala da se ipak radi o Kadiđi O. (23) blogerki alžirskog porijekla iz grada Hajlbrona u njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg.

Kako su i Šahraban K-B. i Kadiđa O. imale duge crne kose, sličnu boju kože i dosta šminke na licima, njemački su mediji slučaj proglasili “ubistvom dvojnica”.

Optužena i za nručivanje ubistva svog supruga

Tužioci su Šahraban K-B. optužili i za naručivanje ubistva brata svoga supruga. Muškarcu koji je identifikovan kao “A.” ponudila je 10.000 evra da ga ubije. Muškarac je od nje uzeo 5.000 evra, ali brata njenog supruga nije ubio uprkos tome što je to ona od njega više puta tražila. Šahraban K-B. priznala je pomenuti zločin.

Pored Šahraban K-B., na optuženičkoj će se klupi naći Šećir K. (24) iz Kosova koji joj je navodno pomogao da ubije Kadiđu O.

Tužioci su Šećira K. optužili i za podsticanje na izvršenje ubistva jer je spisak potencijalnih svjedoka u slučaju ubistva Kadiđe O. dao muškarcu kog je nakon hapšenja upoznao u zatvoru. Šećir K. pokušao je tog muškarca da nagovori da ih ubije te mu rekao da će mu platiti ako to i učini. Šećir K. je te optužbe odbacio. Šahraban K-B. i Šećir K. tvrde da nisu krivi za ubistvo Kadiđe O.

Veronika Griser, iz Kancelarije državnog tužioca u Ingolštatu, rekla je da je Šahraban K-B. odlučila da lažira vlastitu smrt kako bi započela novi život. Smatra se da je htjela da pobjegne do porodične svađe.

Slala niz poruka sličnim ženama

Prema tvrdnjama tužioca, osumnjičena je poslala poruke nizu korisnica Instagrama za koje je procijenila da su joj slične. K-B. je 9. avgusta 2022. Kadiđi O. ponudila priliku da bude u spotu reperke Lune.

– Ne moraš puno toga da radiš. Bila bih srećna kada bi mi se javila. Snimanje će biti u Ofenburgu – rekla je K-B. Kadiđi O.

Kadiđa O. posumnjala je u istinitost tvrdnji Šahraban K-B. te se odmah javila pomenutoj reperki koja joj je rekla da je pozivnica lažna.

Koristeći drugi Instagram profil, Šahraban K-B. javila se Kadiđi O. dva dana nakon što joj je ponudila ulogu u spotu reperke Lune. Ovog puta joj je ponudila besplatan tretman u kozmetičkom salonu. U zamjenu za tretman, Kadiđa O. trebalo je da isti promoviše na svom Instagram profilu.

Namamili je lažnom ponudom pa usmrtili u šumarku

Dogovorile su se da će se 16. avgusta nađu u četvrti Epingen u Hajlbronu. Šahraban K-B. i Šećir K. došli su po Kadiđu O. u crnom automobilu marke “mercedes kupe” te tobože krenuli prema kozmetičkom salonu u kom je ova trebala da dobije besplatan tretman. Međutim, usput su stali u jednom šumarku i tamo su je ubili.

– Udarili su je u potiljak barem jednom, nakon čega je pala na tlo. Nakon toga, nožem su je uboli 56 puta i ubili – rekla je Veronika Griser i dodala da je tijelo Kadiđe O. bilo potpuno unakaženo. Nož kojim je ubijena još nije pronađen.

Optuženi su zatim automobil parkirali u ulici nedaleko od kuće u kojoj je živjela Šahraban K-B. Njeni su roditelji tijelo pronašli isto veče. Na sud bi u sklopu procesa protiv Šahraban K-B. i Šeća K. moglo da dođe više od 190 svjedoka.

Ako se utvrdi da su krivi za zločin za koji se terete, mogli bi da budu kažnjeni doživotnom kaznom zatvora. Još nije odlučeno kada će suđenje početi.