DNS i SNSD traže smjenu Mektića, Borovac tvrdi da on riješava probleme migrantske krize

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac kazala je kako ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić aktivno radi na problemima vezanim za migrantsku krizu.

Na pitanje kako komentariše inicijativu DNS-a i SNSD-a za smjenu Mektića ona je odgovorila da ministar sigurnosti BiH redovno dostavlja izvještaje i informiše Vijeće ministara BiH o migrantskoj krizi te sprovodi usvojeni akcioni plan. 

Ona je istakla da mjere daju rezultate te da svi nivoi vlasti trebaju preuzeti odgovornost kada je riječ o migrantskoj krizi. 

Što se tiče današnjeg protesta lokalne vlasti iz Bihaća, ona je kazala da je protest shvatila kao upozorenje, ali i brigu lokalnih vlasti za USK. 

Na pitanje novinara da li je upoznata s tim da je protiv nje formiran predmet zbog nezakonitosti vezanih za ugovore o djelu, Boravac je odgovorila kako nema tu informaciju.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Štaša Košarac izjavio je da je Mektić najodgovorniji za migrantsku krizu te da će tražiti održavanje sjednice Predstavničkog doma u narednih 20 do 30 dana u vezi s njegovom smjenom.