Do kada se kurban-akika može najkasnije zaklati?

kurban
Nismo klali kurban-akiku djeci po rođenju. Namjeravam to učiniti sada. Imam tri kćerke i sina, i djeca su maloljetna. Da li zaklati jedan kurban ili svakom djetetu pojedinačno?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Kurban-akika može se žrtvovati naknadno u bilo koje vrijeme ukoliko se ne obavi tokom prve tri sedmice po rođenju djeteta. U konkretnom slučaju za svako dijete lijepo je žrtvovati po jednog kurbana, a može i objedinjeno ukoliko se radi o velikom kurbanu-govečetu. Goveče može poslužiti za sedam kurbana. Ukoliko nemate mogućnosti da to obavite odjednom, možete i sukcesivno, postepeno tokom duljeg vremena.

 

Na pitanje odgovorio Fetva-emin dr. Enes Ljevaković

Akika je bila dio tradicije Bošnjaka vjekovima, ali je tokom komunističke vladavine skoro isčezla. Nakon rata kroz obnovu duhovnosti Bošnjaci su se vratili praksi klanja akike što predstavlja višestruku korist i za porodicu koja kolje akiku i njenu rodbinu, komšije itd.

Akika je, između ostalog, način da i u drugim prilikama mimo Kurbana-bajrama darujemo mesom komšije, rodbinu i siromašne, te način da se organizuju druženja vjernika lijepim povodom – rođenje djeteta.

Akika i kurbani su i instrument jačanja stočarstva i cjelokopne poljoprivrede Bosne i Hercegovine što u periodu recesije umnogome smanjuje nezaposlenost jer je najjeftinije otvaranje radnog mjesta u poljoprivredi.