Dobio osam godina zatvora zbog obljube djevojčice koja je ostala trudna

.
Terete R.I. da je počinio krivično djelo obljuba sa djetetom mlađim od petnaest godina

Okružni sud u Doboju osudio je R.I iz Modriče na osam godina zatvora zbog obljube četrnaestogodišnje djevojčice koja je ostala trudna.

 

Kako se navodi u presudi, avgustu 2019. godine u Modriči stupio je u ljubavnu vezu sa četrnaestogodišnjom V.M.

 

- U namjeri obljube nad oštećenom, znajući da je ista dijete, mlađe od petnaest godina, sa njom je za vrijeme održavanja vašara gdje je radio kao radnik, dana 24. avgusta 2019. godine, u kamp kućici koju su koristili zaposleni na vašaru, stupio je u polne odnose - navodi se u presudi.

 

Kako se dodaje, uslijed toga je oštećena V.M. ostala u drugom stanju. Djevojčica se porodila 20. septembra 2020. godine i rodila žensko dijete.

 

 - Za dijete je DNK vještačenjem uzoraka krvi utvrđeno da joj je optuženi R.I. prirodni (biološki) otac - navodi se u presudi.

 

Terete da da je počinio krivično djelo obljuba sa djetetom mlađim od petnaest godina. Optuženom R.I. se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru počev od 23. februara 2022. godine u 11.10 sati, odnosno dana hapšenja pa nadalje.

 

Također se optuženi obavezuje da nadoknadi troškove krivičnog postupka, a o visini troškova krivičnog postupka koje je optuženi dužan nadoknaditi, sud će donijeti posebno rješenje nakon pribavljanja troškovnika od branioca optuženog.

 

Optuženom R.I. se ujedno, rješenjem suda ukida pritvor i izriču mjere zabrane. To podrazumijeva napuštanje mjesta boravišta bez dozvole suda.

 

- Kao dodatna mjera optuženom se oduzima putna isprava (pasoš) koju je dužan predati Policijskoj stanici Modriča i određuje se zabrana izdavanja novih putnih isprava.

 

Također, određuje se zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine.

 

Optuženom se također naređuje da se jednom mjesečno, lično javlja u Policijsku stanicu Modriča između sedam i 15 sati, nadležnom dežurnom policijskom službeniku, koji će uredno voditi evidenciju, a Policijska stanica Modriča će jednom mjesečno, pismenim putem izvještavati ovaj sud o tome da li je optuženi ispoštovao ovo naređenje.

 

 Ove mjere i obaveze će trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude, ako optuženom ne bude izrečena kazna zatvora, a najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne, ako mu bude izrečena kazna zatvora, s tim da će se kontrola opravdanosti mjera zabrane vršiti svaka dva mjeseca,navode iz Suda.