Dobre vijesti: Gorivo u Federaciji jeftinije za marku u odnosu na prije pola godine

gorivo
Kako je potvrđeno ziz Federalnog ministarstva trgovine prosječna maloprodajna cijena na današnji dan za benzin iznosi 2,55 KM po litru i za dizel 2,43 KM po litru.

 

"Prosječne maloprodajne cijene premium bezolovnog benzina 95, BAS EN 228- BMB 95 na dan 19. maj 2023. godine niže su za 3,04 posto u odnosu na prosječnu maloprodajnu cijenu prethodnog mjeseca", rečeno je za Radiosarajevo.ba iz Ministarstva.

Također, prosječne maloprodajne cijene dizel BAS EN 590 (10 ppm) na dan 19. maj 2023. godine niže su za 7,25 posto u odnosu na prosječnu maloprodajnu cijenu prethodnog mjeseca.

Prema grafičkom prikazu kretanja cijena Federalnog ministarstva trgovine, benzin je najskuplji bio u sedmom mjesecu prošle godine kada je prosječna cijena iznosila 3,31 KM po litru.

Danas, litar košta u prosjeku 2,55 KM po litri, što je za 0,76 KM jeftinije u odnosu na juli 2022. godine.

 

Dizel je najskupljio bio također u julu prošle godine, a prosječna cijena je bila 3,46 KM. Danas, prosječna cijena je niža za 1,03 KM po litri.

Maksimalna marža

"Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata", navode iz Ministarstva.