Dobre vijesti jutros s KCUS-a: Mnogo manje pozitivnih na COVID u Sarajevu

Kcus
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirano je još 255 uzoraka na prisustvo koronavirusa od čega ih je pozitivno na COVID-19, potvrđeno je iz ove ustanove.

 

Kako je za portal Radiosarajevo.ba potvrdila Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, u Kantonu Sarajevo je bilo 6 pozitivnih uzoraka.

Također, u Kaknju, Zavidovićima i Travniku po 5, Donji Vakuf i Vitez po jedno. 

U izolatoriju Podhrastovi smještena su 30 pacijenata, a troje su na intenzivnoj njezi. 

U jučerašnjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo KS, u kojem su saopćili da nakon analize 531 uzorka, prikupljena u periodu 10. do 14. septembra ove godine, u Kantonu Sarajevo imamo 43 novozaražene osobe koronavirusom, istaknuto je da većina, skoro 70 posto novih slučajeva, pripada porodičnim klasterima.

U periodu od utorka do srijede, evidentiran je oporavak 35 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom bio 307. Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima jučer su bile 23 osobe i većina ih je vitalno stabilna. 

Od posljednjeg izvještavanja, nije bilo smrtnih ishoda.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 4.330 zaraženih osoba, od kojih je 3.949 oporavljeno od COVID infekcije. U periodu od 31. augusta do 15. septembra ove godine, naloženo je 699 samoizolacija.