DOBRE VIJESTI ZA SPAVALICE: VIŠE SNA, MANJE POVREDA

Spavanjee
Zdrave odrasle osobe koje noću spavaju osam sati vjerojatno su manje podložne povredama poput lomova, iščašenja i istegnuća, pokazala je studija na američkim vojnicima, prenosi HINA.

Na temelju istraživanja u kojemu je sudjelovalo 7.576 vojnika i vojnikinja, ustanovljeno je da se osobe koje ne spavaju više od četiri ili pet sati dvostruko češće povređuju od onih koji spavaju osam ili više sati.

  • Adekvatna količina sna, posebno među aktivnim sportašima, ne samo da pospješuje fizičku sposobnost nego ima i pozitivan učinak na prevenciju mišićno-koštanih povreda – rekao je jedan od autora studije Tyson Grier iz Centra za zdravlje američke vojske u Marylandu.

Istraživanje je trajalo godinu dana i u tom je razdoblju više od pola sudionika prijavilo najmanje jednu mišićno-koštanu povredu.

Većina učesnika, njih 63 posto, spavala je šest ili sedam sati noću. Oko 10 posto manje od četiri sata, a 16 posto više od osam.

U usporedbi sa spavalicama, vojnici koji su spavali sedam sati imali su 24 posto veću vjerojatnost da će se povrijediti. Ta vjerojatnost raste što je san kraći pa tako iznosi 53 posto za šest sati sna, a udvostručuje se za pet sati sna.

Mišićno-koštane povrede odnose se na sve, od istegnuća mišića do hernije diska.

Uzroci mogu biti jednako široki, od fizičke vježbe visokog intenziteta do višesatnog tipkanja za računalom.

Moguće je da premalo sna dovodi do smanjenog opreza i pozornosti što podiže vjerojatnost da će se ljudi povrijediti, komentirao je dr. Hohui Wang s kalifornijskog univerziteta, koje nije učestvovalo u istraživanju.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Sleep Health, prenosi HINA.

Izvor: