Dobro vijesti za naše radnike: Bolji uslovi rada u Sloveniji uskoro

.
Sastanak između direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić i predstavnika Ministarstva rada, obitelji, socijalnih poslova i jednakih mogućnosti Republike Slovenije, održan je jučer u Ljubljani.

 

Tema sastanka je bio Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije, o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovini u Republici Sloveniji.

Naime, na osnovu zaključaka iz jula jučer je razgovarano o potrebi uvođenja dvojezičnog ugovora kako bi se dodatno zaštitili radnici iz naše države, u smislu boljeg razumijevanja svojih prava i obaveza.

“Nepostojanje dvojezičnog ugovora otvara mogućnost da radnici ne razumiju u potpunosti svoja prava i obaveze, te da zbog toga dođe do kršenja prava radnika ili do povrede radnih dužnosti navedenih ugovorom,” objašenjeno je u saopćenju Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Ovom prilikom je dogovoreno i formiranje grupe koju će činiti nadležne institucije Republike Slovenije koje u svojoj nadležnosti imaju nadzor na tržištu rada, a koje će pratiti implementaciju Sporazuma u Republici Sloveniji.

Cilj je, svakako, bolji nadzor na tržištu rada u ovoj državi i kontrola uslova u kojima rade radnici iz Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Bandić je u julu ove godine kazao da trenutno u Sloveniji radi skoro 100.000 bh. radnika, od kojih samo neki dođu do Agencije prilikom zaključenja ugovora kako bi im pomogli oko prevođenja.

“Smatramo da bi samo nuđenje dvojezičnog ugovora umnogome olakšalo stvari. Na ovaj način bi radnik tačno znao šta piše u ugovoru, koje su mu obaveze, ali i prava,” istakao je Muamer Bandić.