Dodao poseban sastojak svom proteinskom šejku pa preminuo

Lachlan Foote je mladić koji je preminuo od trovanja kofeinom nakon što je dodao kofein u prahu svom proteinskom šejku.

Dan prije nego što je trebao proslaviti 22. rođendan, njegova porodica pronašla ga je mrtvog na podu u kupatilu njihovog doma u australskom Novom Južnom Velsu, prenosi Dnevni Avaz.

Laklan je preminuo prije sedam mjeseci, a njegov otac Najdžel Fut (Nigel Foote) sada je na Facebooku objavio status u kojem je ispričao što se dogodilo i upozorio druge da ne rade isto što je učinio i njegov preminuli sin. 

- Nisam želio započinjati temu Laklanove smrti na Facebooku, ali objavljujem ovo jer postoji mogućnost da će nekome spasiti život. Daun (Dawn) i ja napokon smo primili nalaze mrtvozornika - umro je od trovanja kofeinom (a ne od sumnjive količine proteina, kako smo isprva mislili). U njegovom organizmu nije bilo ničega osim malene količine alkohola (0,43). 

Ispostavilo se da je naš Laklan došao kući nakon dočeka Nove godine s prijateljima i napravio proteinski šejk, nevino mu dodavši previše kofeina u prahu - čajna kašičica je smrtonosna (što je jednako 25-50 šoljica kafe). Mislimo da je Laklan dobio kofein u prahu od prijatelja ili saradnika na poslu, jer smo temeljito pretražili njegov računar i bankovne račune, a ni ja ni policija nismo nigdje našli dokaze da je kupovao kofein u prahu, samo druge srodne proizvode. 

Čini se da je čisti kofein u prahu kupio neko drugi i dijelio ga, pa je vrlo vjerovatno da Laklan nikad nije uspio pročitati oznaku upozorenja na paketu te nije bio svjestan moći kofeina u prahu - napisao je njegov otac.

Prije nego što je preminuo, Laklan je prijatelju u poruci spomenuo da je njegov proteinski napitak bio gorkog i odvratnog okusa. Naposljetku, njegov otac zahvalio je svima koji su im pomogli saznati šta se dogodilo njegovom sinu, kao i svima koji su im pružali podršku. 

- Ludo je kako je nešto tako opasno toliko lako dostupno. Molim vas, upozorite svoje prijatelje, razgovarajte sa svojom djecom i čak provjerite svoje kuhinjske ormariće. Čisti kofein u prahu izgleda kao i svaki drugi bijeli prah, ali puna kašičica će vas ubiti - napisao je otac preminulog mladića.