Dodik: BiH je u bezizlaznoj situaciji, stranci ne razumiju realnost

dodik
U Istočnom Sarajevu okončan je sastanak Milorada Dodika i Dragana Čovića, lidera SNSD-a i HDZ-a.

Kako je poslije sastanka na konferenciji za novinare kazao Dodik, razgovarali su o izmjenama Izbornog zakona te su se suglasili da treba doći do rekonstrukcije zakona, na način da bude zagarantovano da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike.

"U narednom periodu predati ćemo prijedlog zakona", kazao je Dodik.  

Dodao je da su SNSD i HDZ odlučne da odbrane konstitutivnost.

Govoreći o odluci da srpski predstavnici ne učestvuju u radu državnih institucija, Dodik je kazao kako vjeruje da je BiH u bezizlaznoj situaciji.

"Potpuno sam uvjeren da će ovaj prostor da ostane miran, a da politička rješenja treba da dobiju šansu", rekao je Dodik, kazavši da će "međunarodna zajednica morati da objasni zašto je svo ovo vrijeme davala podršku bošnjačkom konceptu".

"Stranci ne razumiju realnost, davali su kvazirješenja", kazao je Dodik.

Rekao je da ove dvije partije sa "trećom stranom" traže nove razgovore o budućnosti BiH, ali bez uplitanja stranaca. Kako je rekao, politički interes bošnjačkog naroda bi trebalo da Srbi i Hrvati privole BiH.

Kao najbrojniji narod, smatra Dodik, Bošnjaci bi trebali da vode računa o položaju Hrvata u FBiH, odnosno Srba u BiH.

Čović je u obraćanju novinarima rekao da će ovakvih sastanaka biti češće. Kako je kazao, na današnjem sastanku želio je da se upozna sa odlukama koje su donijeli predstavnici srpskog naroda.

"Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja institucija BiH", kazao je Čović.