Dodik: Formiranje Oružanih snaga BiH je bila pogrešna politička odluka

Home

Dodik: Formiranje Oružanih snaga BiH je bila pogrešna politička odluka


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da u BiH funkcioniše jedino Republika Srpska.

“Ono što funkcioniše nije ni nivo BiH, niti Federacija BiH /FBiH/, već jedino Republika Srpska. Stvari u BiH završiće se tako što što će jednog dana neko morati da verifikuje na globalnom, regionalnom i svakom drugom planu činjenicu da bude prihvaćeno i priznato samo ono što funkcioniše”, rekao je Dodik u obraćanju na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, BiH je od početka bila zasnovana na nerealnim idejama i funkcionisala samo zato što je iza nje isključivo stajao ogroman interevencionizam međunarodnog faktora, a sada, kada taj faktor više nije jak i nije u stanju da vrši jaku intervenciju, zbog problema koje ima u matičnim zemljama, i BiH se našla u problemima.

“Zato ciljevi koje je ostvarivala Vojska Republike Srpske nisu bili mali. Oni su grandiozni za srpski narod i zato srpski narod ima dvije države – Srbiju i Republiku Srpsku”, naglasio je Dodik.

On je istakao da Srbija i RS moraju da grade zajednički bezbjednosni, ekonomski i politički okvir radi sigurnosti srpskog naroda, ali i sigurnosti drugih naroda koji žive na ovim prostorima.

“Naše djelovanje nije usmjereno protiv drugih ljudi, oni su dobrodošli, ali naša sloboda je nesporna”, poručio je Dodik.

On je kazao i kako je u vrijeme formiranja Vojske RS, ona bila “istorijski odgovor na sve što je prijetilo srpskom narodu, odnosno da mu se dogode stradanja kakva su bila u Drugom svjetskom ratu”.

Dodik je dodao da se to dešavalo u vrijeme raspada Jugoslavije, koja je bila pogrešna politika srpskog naroda i zabluda za srpsko nacionalno biće da je može očuvati u uslovima kada to nisu željeli drugi narodi.

“Tada je odgovor srpskog naroda bio jedinstven, nije bilo oklijevanja. Okupljeni oko ideje slobode shvatili smo da moramo imati državu i zato je stvorena Vojska Republike Srpske”, naglasio je Dodik.

On kaže da nije bilo slučajno što se međunarodni intervencionizam usmjerio na ono što predstavlja i odslikava srpske interese, a to su Dan Republike i Vojska Republike Srpske, koju su integrisali u zajedničke Oružane snage.

“Sve više ljudi mi govori da je bila pogrešna politička odluka kojom je data saglasnost za formiranje Oružanih snaga BiH”, rekao je Dodik.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da 12. maj, kada je formirana Vojska Republike srpske, nije slučajan i da je taj datum blizu 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom u kojem je veliki doprinos dao i srpski narod, “koji je uvijek vodio oslobodilačke ratove, nošen idejom slobode i otadžbine”.

On je naglasio da je Vlada Srpske, naročito od 2006. godine, dala velika prava i dosta učinila za porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide i borce, ali je i svjesna da još dosta toga mora uraditi za te kategorije.

Savanović je naveo da se za potrebe boračko-invalidske zaštite iz republičkog budžeta izdvaja od 230 do 240 miliona KM, te da Vlada čini sve u skladu sa svojim mogućnostima da poboljša položaj boračkih kategorija stanovništva.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da 12. maja 1992. godine jedan od najvećih datuma u novijoj srpskoj istoriji i da je tokom cijelog rata Vojska Republike Srpske vodila uglavnom odbrambene akcije i svojom borbom stvorila Srpsku koja je garant postojanja Srba na ovim prostorima.

Savčić je naglasio da se danas Trećem pješadijskom /Republika Srpska/ puku, koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, često osporavaju prava da obilježava značajne datume iz istorije srpskog naroda.

On je ukazao da iza toga stoje skrivene namjere i želje za majorizcijom od većinskog naroda u BiH.

Savčić je napomenuo da je nezaposlenost jedan od najvećih problema demobilisanih boraca, navodeći da je nezaposleno više od 20.000 lica iz te kategorije.

Na akademiji, kojoj su prisustvovali najviši predstavnici vlasti Srpske, je izveden je i prigodan kulturno-umjetnički program.

 

(Izvor: Fokus.ba)

Objavio: Pet, 12/05/2017 - 17:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top