Dodik: Muslimani u BiH pokušavaju da iskoriste ukrajinsku krizu za svoje ciljeve

asdf

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da su ministar odbrane Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović prisustvovali sastanku ministra odbrane SAD Lojda Ostina (Lloyd Austin) sa ukrajinskim zvaničnicima bez odluke Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da to pitanje nije bilo na sjednici Predsjedništva BiH, te da je on o tome obaviješten iz medija.

- Da bi neka zemlja uvela sankcije, moraju relevantni organi da donesu odluku - rekao je Dodik. 

Uvođenje sankcija

- Nije to pojedinačni slučaj, to je dio jednog udruženog poduhvata za rušenje BiH od strane muslimana. Muslimanski nacionalizam je otišao do te mjere da pokušava da iskoristi ukrajinsku krizu da bi reafirmisao svoje ciljeve - istakao je Dodik u Banjoj Luci.

Govoreći o navodima da se BiH pridružila sankcijama Rusiji, Dodik je rekao da BiH to nije uradila jer je za uvođenje sankcija bilo kojoj zemlji potrebna odluka relevantnih organa koje, u ovom slučaju, nema.

Dodik je rekao da ne postoji ni odluka o pridruživanju BiH zabrani letova za ruske avione.

Dokazi o podjeli

- Ovdje postoje dokazi o podjeli BiH. Muslimani će pokušati da se drže toga da su nešto uradili, a mi to ne prihvatamo jer o tome nije odlučeno u Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara ili Parlamentarnoj skupštini - istakao je on.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina zemlja propasti. 

- Bez obzira na napore koji čine stranci, Bosna i Hercegovina je propala zemlja. RS apsolutno može da nastavi sama - rekao je Dodik. 

Još jednom, Dodik je poručio da treba pokušati mehanizam mirnog razlaza. 

Izvor: