Dodik najavio da će izbore u RS-u ubuduće provoditi entitetska izborna komisija

dodik

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Višegradu da će se raditi na jačanju subjektiviteta Republike Srpske i vraćanju nadležnosti za izbore na entitetski nivo.

Također je najavio da će na mitingu u Banjoj Luci u utorak, 25. oktobra, biti doneseni određeni stavovi koji će biti smjernice za politiku u narednim godinama.

"Proteklih dana mnogo ljudi od mene tražilo da se održi miting kako bi narod izrazio svoju volju. Očekujemo mnogo ljudi, sve one kojima je stalo da srpski narod ovdje odlučuje sam o sebi. Oni koji mogu da dođu, a neće - protiv su Republike Srpske", rekao je Dodik, prenio je RTRS.

Naglasio je i da su se "neki iz SDS-a i PDP-a potrudili da suvereno pravo naroda da odlučuje na izborima prenesu nekim neodgovornim ljudima u Sarajevu koji se loše odnose prema svemu što je u Republici Srpskoj" i da je to, kako je rekao, najveći gubitak ovog vremena.

On ustvrdio da "Centralna izborna komisija BiH nije mogla da pobjegne od zakonskih normi, pa je odbila žalbe opozicije".

"Ali to su sve igre. Te žalbe koje su oni podnijeli ranije nisu bile ni dopuštene, jer nije bilo zakonom predviđeno da u tom roku neko može podnijeti žalbu", dodao je Dodik.

Navodeći da nakon što CIK objavi preliminarne rezultate slijedi rok od tri dana za podnošenje žalbi, Dodik je ocijenio da će vjerovatno ti isti podnijeti žalbe. Dodik je rekao i "da će se raditi na tome da se ojača subjektivitet Republike Srpske".

Rekao je da će se raditi sve da vrate nadležnost za izbore na entitetski nivo.

"To znači da će izborni zakon RS dati pravo da Republika Srpska putem izborne komisije provodi lokalne, kao i izbore za Narodnu skupštinu i predsjednika RS, a ne CIK koji inače po Ustavu nema to pravo", dodao je Dodik.

Foto: Instagram