Dodik nakon skupa u Banjaluci poručio: “I ja mislim da je RS 99% više Srbija nego BiH”

č

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentirao je navode ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza u Pressingu kako postoje određene snage osim EUFOR-a, prijatelji BiH, koje mogu da obezbjede potpunu sigurnost i pomoći Oružanim snagama BiH i BiH da budu sigurni te da građani mogu biti mirni i spokojni jer je BiH u bezbjednosnom smislu stabilna država. Dodik se nasmijao novinarima i nazvao to glupošću. Također, kazao je kako ministre Elmedina Konakovića i Edina Fortu, te premijera FBiH Nermina Nikšića niko nije napao u Banjaluci, a uzvike “ovo je Srbije”, prokomentirao je: “I ja mislim da je ovo (RS, op.a.) 99 posto više Srbija nego BiH.”

Dodik je poručio da se Dan državnosti BiH neće slaviti u RS te najavio “strožije zabrane” za narednu godinu.

“Nema ZAVNOBiH-a bez AVNOJ-a niti BiH bez Dejtonskog ustava. Ova BiH za nas je neprihvatljiva, za nas je prihvatljiva dejtonska BiH”, rekao je Dodik dodavši kako na nivou BiH nema niti jedan usvojeni zajednički praznik.

Komentirajući skup bivših boraca VRS u Banjaluci koji nije najavljen niti odobren od MUP-a RS, a održan je ispred sjedišta SDP-a gdje su došli Konaković, Forto i Nikšić povodom Dana državnosti BiH, kazao je kako su “borci izrazili svoje nezadovoljstvo” te da bi bilo desetine hiljada da je skup organizovao SNSD. Naveo je kako nisu napadnuti te da su ga zvali “kako bi ih izvukao”. Na uzvike “Ovo Srbije”, kaže:

“I ja mislim 99 posto da je ovo više Srbija nego BiH. I ja navijam za Srbiju, ne za BiH. Samo zato što moram, živim ovdje. Kada kažu ‘Banjaluka je naša’, čija, Konakovićeva? Laže. Danas je vidio da nije. Još mi nismo ništa organizovali, da jesmo vidio bi. Sarajevo, Tuzlu, Zenicu ne doživljavam kao svoju i mislim da je zabluda i glupost da neko iz Sarajeva kaže ‘naša Banjaluka i Trebinje’. Šta vam je ljudi?”

Podsjetimo, bivši borci VRS nisu najavili skup niti su dobili odobrenje. Šetali su od zgrade m:tela do Marriota, a potom do sjedišta SDP-a. Puštali su pjesme o Kosovu i Srbiji te uzvikivali “Ovo je Srbija, živjela Srbija”. Reakciju Konakovića i Nikšića pogledajte ovdje.

Komentirajući izjave Heleza, kazao je kako mu je poniženje da komentira njegove izjave.

“Vidim mnogo se prašine podiglo oko toga. Problem je što konekcija postoji, odmah ste vidjeli da je parlamentarka u britanskom parlamentu rrekla ‘čujete šta se dešava’. Kako je moguće da postoji neko na tako važnom mjestu i da laže. Pošto su se izlagali na Srbima, sada je vrijeme da djeluju, malo sutra ćete djelovati. Javno ću reći, poznajem Stašu Košarca lično i član je moje partije. Nijedna odluka u Savjetu ministara vezano za odbranu, dok je Helez ministar, neće proći”, rekao je Dodik i optužio Heleza da laže, piše N1.

Komentirao je i krizu na globalnom nivou koja se preljeva i na nivo BiH. Kazao je kako su Srbija i Kina potpisale sporazum o slobodnoj trgovini i pitao zbog čega ne bi isto uradila i BiH s obzirom na veličinu kineskog tržišta. Optužio je EU da joj raste trgovinska razmjena sa Kinom, a onda stalno govore o “kineskom utjecaju”.