Dodik napao Konakovića i Bećirovića: Ako ovako nastave redefinisat ćemo pozicije

dodo
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas se obrušio na člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i šefa diplomatije BiH Elmedina Konakovića, optuživši ih "kako u vanjskoj politici BiH pokušavaju da nametnu ono što je narativ Bošnjaka i Sarajeva".

 

Dodik je u svom blogu ocijenio da takva politika “ne vodi dobrome”.

“Mislim da ta politika ne vodi dobrome i neće dovesti do toga da imamo kompaktan rad u Vijeću ministara BiH. Ukoliko se tako nastavi, mi ćemo naše pozicije redefinisati o svemu tome”, najavio je predsednik RS.

Prema njegovim riječima, bez obzira na to što je na nivou BiH formirano Vijeće ministara, u kojem više nema Stranke demokratske akcije (SDA), nastavlja se “stara praksa”.

“Vidimo da Denis Bećirević (SDP) iz svoje mržnje prema Republici Srpskoj i Srbima, kao i prema Rusiji, pokušava da se lažno predstavi kao onaj koji govori u ime BiH. Naravno da on ne govori u ime BiH, nego muslimana koji su njega izabrali”, kazao je Dodik, nastavljajući, pak, svoju staru praksu – a to je da konstitutivni narod Bošnjake svodi na religijsku grupu.

On je dalje rekao da Bećirevića niko nije pitao u vezi dodjelom ordena RS ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, već da je, kako je naglasio, to bila suverena odluka vlasti RS, koje nema nikakve veze sa ratom u Ukrajini, već je priznanje za dugogodišnje dobre veze RS sa Putinom.

“Mislim da se on (Bećirović) malo preigrao oko svega ovoga i da će veoma brzo doći do raskola u samom Predsjedništvu i u odnosima na nivou BiH ukoliko se ovako nastavi”, napisao je Dodik.

Nadalje, Dodik je kazao da je smatrao da su u komunikaciji sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem riješeni neki problemi u vezi sa političkim predstavljanjem.

“Konaković je ministar vanjskih poslova u BiH i u tom pogledu treba da predstavlja usaglašenu politiku, a ne politiku koju on misli da treba. Isto kao i Bećirović i on pokušava da nametne ono što je narativ Sarajeva, muslimana u Sarajevu i muslimana u BiH kao stav BiH”, Dodikove su riječi.

Prema njegovim riječima, nemoguće je biti toliko naivan ili bezobrazan, ili jedno ili drugo, i govoriti kako se mora pratiti politika EU i da je on (Konaković) taj koji to sprovodi, apsolutno zanemarujući da je za svaku odluku o pridruživanju politike EU potrebno donijeti stavove organa BiH.

Podsjetimo, Konaković je rekao da “čudi burna reakcija predstavnika Republike Srpske” na njegovu instrukciju ambasadoru BiH u UN Svenu Alkalaju o načinu glasanja u UN o rezoluciji kojom se Rusija poziva da se povuče iz Ukrajine, iako za to nije bilo konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

Rekao je da je njegova instrukcija proizašla iz “poštovanja obaveza iz kandidatskog statusa BiH da prati spoljnu politiku EU”.

Bećirović je, povodom godišnjice od početka invazije Rusije na Ukrajinu, saopštio da osuđuje politiku predsjednika Rusije Vladimira Putina i da se “BiH zajedno sa slobodnim i demokratskim svijetom solidariše sa ukrajinskim narodom u borbi za slobodu”.