Dodik nije pobijedio u Prijedoru, izgubila je opozicija kojoj su fotelje važnije od ideje

.
Rakija i muzika u SNSD-ovom štabu u Prijedoru. Slavio je i predsjednik stranke Milorad Dodik, kitio harmoniku, jer konačno je dobio priliku da se malo naruga opoziciji

Ipak, nije Dodik glup, zna da rezultati izbora u Prijedoru nisu dokaz snage i moći SNSD-a, već loše procjene opozicije. Za gradonačelnika Prijedora nije glasalo više od 80 posto građana tog grada.

Na izbore u ovom gradu izašlo je tek 31 posto građana. Prijedorčani su time pokazali da im je muka od politike, ali i da nisu bili zadovoljni ponudom, a bilo je 14 kandidata. Objektivno sve se svodilo na odmjeravanje snage SNSD-a i opozicije SDS – PDP – DNS.

 

Za opoziciju Prijedor je prijeko potreban šamar za otrežnjenje da se izbori ne dobivaju samo zato što mislite da ste jaki. Patria je prije izbora predvidjela rasplet u Prijedoru jer zbog unutrašnjeg mira opozicija nije mogla shvatiti da je isticanje DNS-ovog kandidata pogrešan potez. DNS je dugo vladao Prijedorom i nije se proslavio. Pokazalo se da je njihova snaga bez kontrole Općinske izborne komisije tigar od papira. Njihov kandidat nije bio loš, ali su hipoteke DNS-a koji je loše vladao Prijedorom bile prevelike da bi pobijedio.

 

To je bio problem i za veći odziv Bošnjaka na izbore. DNS – ova vlast im je zabranjivala i uzimala šta je stigla. Nije bilo dogovora za gradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora, ukinuto je finansiranje udruženja koja okupljaju porodice stradalih tokom rata, ulaganja u Kozarac su bila minimalna iako puni trećinu budžeta, a kap koja je prelila čašu su maratonski sudski sporovi u kojima su Bošnjaci tražili da im se isplati zemljište oduzeto eksproprijacijom. Zato ne stoje da su pojedinci kod Bošnjaka radili za SNSD, bili su protiv onih koji su im pokazali da su loša vlast.

 

Da opozicija teško može do pobjede nagovijestile su i podjele unutar koalicije. Izlaznost pokazuje tačnost informacije da izborom DNS – ovog kandidata nisu bili zadovoljni brojni članovi SDS-a i PDP-a. Ko je htio vidjeti kuda plovi opozicioni brod bilo je dovoljno da pogleda gradsku skupštinu gdje su PDP-ovi zastupnici bili uz SNSD. Uz to prije izbora došlo je i do raskola u samom DNS-u.

 

Da sumiramo, Dodik nije pobijedio u Prijedoru, izgubila je opozicija. Svjestan je toga i predsjednik DNS-a Nenad Nešić. Njegova konstatacija da opozicija već dugo energiju troši na podjelu funkcija kojih nema pokazuje da se još uvijek na izbore ne ide jer se želi dobro građanima. Umjesto ideje, vodilja je i dalje fotelja. Ovog puta ona se opoziciji izmakla, ali realno ako izvuku pouke šansa da na općim izborima dobiju rat je i dalje realna.