Dodik, njegovi saborci i opozicija u RS i dalje ćute na “srpski svijet”

asd
I danas burne reakcije na zapaljivi govor ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o stvaranju srpskog svijeta. Reagovali su predsjedavajući i član Predsjedništva Željko Komišić i Šefik Džaferović. Za čelnike SDA riječ je o sinonimu za veliku Srbiju. Iznenađuje to što posljednje Vulinove izjave ne komentiraju ni vlast ni opozicija iz Republike Srpske.

Za prvu reakciju, od preuzimanja predsjedavanja Predsjedništvo BiH Željko Komšić izdvojio je devet riječi. Na Vulinov “Srpski svet” poručio je: Nikada neće biti ostvareni snovi kafe kuvarice Mire Marković.

Tražili smo dodatno objašnjenje, kaže, nama se šta dodati. O Vulinovom govoru kratko je govorio i Komšićev kolega Šefik Džaferović.

Oglasili se i Džaferović i Izetbegović…

“Ne znam da li je primjereno da ja komentarišem izjave tamo nekog ministra, koji je takav kakav jeste.”

No ideju “srpskog sveta” spremno je prokometarisao. Kaže “oni koji su takve politike zagovarali u prošlosti završili su u Hagu i na smetljištu istorije.”

“Nećemo sebe dovesti u poziciju da budemo iznenađeni, da budemo zatečeni. Danas su zagovornici te nakaradne fašistoidne ideje su mnogo slabiji, a BiH je mnogo, mnogo jača. Polomili su zube od 92-95 godine i neka se ne igraju sa BiH”, poručio je Šefik Džaferović.

Džaferovićev stranački šef Bakir Izetbegović, na tragu jučerašnje izjave ministrice spoljnih poslova Bisere Turković još jednom je zatražio reakciju predsjednika Srbije na “srpski svet”.

“Drugo ime za Veliku Srbiju po nama. Očekujemo od predsjednika Vučića da tu bude precizniji i da ne dopušta takve stavri, da šuti dok se izgovaraju takve stvari”, rekao je Izetbegović.

Službena politika Srbije

Službena politika Srbije je da su joj granice nepovredive, te da se ne bavi tuđim granicama, odgovorio je Vučić, a prenosi Pink. Rekacije na Vulinov govor okarakterisao je kao hajku na Srbiju, a ne na Vulina.

“Svaki put kažu ‘to su Vučić i Srbija’ jer moraju u Srbiji naći krivca za sve. Zato je važno da ljudi znaju šta je službena politika Srbije – da su granice Srbije nepovredive, a tuđe granice nas ne zanimaju. Moramo čuvati svoje i na jasan i nedvojben način pokazati šta je naša politika”, izjavio je Vučić.

No šta zaista za Vučića znače ove izjave. Dva su tumačenja za jedne zadatak, a za druge dnevno politički pamflet.

“Nije bitno da li je Vučić sugerirao, znao, nije znao prije toga, ali je njemu taj zadatak postavljen, to znači da bi on trebalo, ako želi da bude podržan za kandidaturu za predsjednika od Vulinove stranke da se drži politike srpskog sveta”, ocijenio je Dušan Janjić, politički analitičar.

Dodik i opozicija ćute

“S obzirom da ova izjava dolazi od ministra unutrašnjih poslova to je još jedna u nizu izjava za unutrašnje poslove i unutrašnje prilike. Imamo sreće da on u oovm trenutku nije ministar odbrane inače ko zna kako bi te poruke bile shvaćene u regionu”, rekao je Milan Antonijević, pravnik.

A kako su shvaćenje u Republici Srpskoj nije poznato. Reakcija člana Predsjedništva Milorada Dodika izostala je. Zanimljivo, nema komentara ni na Vulinov govor, ali ni reakcije iz BiH. Dodikovu ćutnju jednako prate i njegovi politički saborci, kao i opozicija u RS.

Foto: TV Pink