Dodik o incidentu u Kninu: To govori o mržnji koju počinioci imaju prema Srbima

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je događaj u Kninu dokaz da je položaj Srba u Hrvatskoj izuzetno težak i da je to položaj potpune diskriminacije i stalnog sijanja straha.

Dodik je naglasio da je Hrvatska zemlja Evropske unije, te da bi u Uniji trebalo da budu neprikosnovene slobode ljudi, prenosi N1.

"Onemogućiti ljudima da slobodno gledaju prenos utakmice svakako govori o mržnji tih koji su to počinili, o mržnji koju imaju prema Srbima", istakao je Dodik za ATV komentarišući napad na Srbe u kafiću u opštini Biskupija kod Knina gdje su gosti sinoć gledali fudbalski meč između beogradske Crvene zvezde i švajcarskog Young boys-a.

On je dodao da je ovo trenutak gdje treba biti solidarni prema tim ljudima i mnogim neznanim Srbima koji žive u Hrvatskoj, kao i na prostoru Federacije BiH, a izloženi su, kako kaže, "torturi koja se sprovodi i ima elemenata torture."

Dodik je istakao da treba zatražiti od Hrvatske efikasnu intervenciju te da se oni koji su to učinili vidljivo i transparentno kazne.

"Pokušavam da racionalno dam odgovor, a moj emotivni odgovor je mogao da bude mnogo oštriji. Jedino što sada možemo učiniti je da, putem naših institucija i organizacija u Hrvatskoj, zatražimo da se rigorozno kazne oni koji su to učinili", istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

Petoro ljudi je povrijeđeno, među njima devetogodišnje dijete, kada je grupa maskiranih napadača upala u kafić u opštini Biskupija kod Knina gdje su gosti sinoć gledali fudbalski meč između beogradske Crvene zvezde i švajcarskog Young boys-a u okviru play offa Lige šampiona.

Povrijeđeni su hospitalizovani u lokalnoj bolnici.

I u Đevrskama kod Kistanja je nekoliko osoba ušlo u lokalni kafić i počelo provocirati goste koji su gledali utakmicu.

Riječ je uglavnom o provokacijama na nacionalnoj osnovi, rekao je vlasnik kafića.

Iz Policijske uprave šibensko-kninske saopšteno je da je nekoliko osoba, koje se dovode u vezu sa napadom na vlasnika i goste kafića u Uzdolju kod Knina, privedeno na kriminalističku obradu.