Dodik opet sazvao vanrednu sjednicu Narodne skupštine RS: Nastavak sukoba sa Britancima

dodik

Srpski član Predsjedništva BiH danas traži veto Narodne skupštine RS-a, ali već duže vrijeme Milorad Dodik nema dvotrećinsku većinu u parlamentu Srpske

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana danas, a na dnevnom redu će se naći samo jedna tačka - Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, koja je usvojena bez konsenzusa na 27. sjednici Predsjedništva BiH 8. juna.

KOSOVO BEZ FUSNOTE

Dodik je ovu odluku proglasio veoma štetnom po vitalne interese RS-a. Ako parlament Srpske na posebnoj sjednici danas dvotrećinski glasa za veto, odluka Predsjedništva BiH će propasti. Ipak, Dodik već duže vrijeme nema dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS-a. Srpski član Predsjedništva BiH je u nekoliko posljednjih navrata ostajao bez podrške u parlamentu Srpske prilikom glasanja.

Engleski ambasadori su dolazili u Klub poslanika SNSD-a kada su Dodika postavili na vlast, kaže Miladin Stanić

Milorad Dodik se poziva na negativna mišljenja institucija RS-a na tekst sporazuma i proces pregovaranja. Neke od zamjerki su i to što se na kraju sporazuma pominje bosanski jezik, što je Kosovo navedeno bez fusnote, što među pregovaračima nema nikoga iz institucija RS-a, što nije poznato kako bi funkcionisao planirani Odbor za saradnju sa UK, te zbog toga što bi bilo gubitaka za RS po osnovu carine i PDV-a.

- Postoji bojazan da se sporazum ne bi mogao primjenjivati isto kao SSP sa EU, jer je on privremenog karaktera, s ciljem da BiH uđe u EU. Oblasti koje reguliše sporazum s Britancima tiču se i nekih isključivih nadležnosti RS-a, zbog čega se traži prethodno izjašnjenje svih institucija kojih se on tiče, kazao je Dodik.

Šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS-u Miladin Stanić sjednicu smatra nepotrebnom i kaže da će poslanici SDS-a biti “najmanje uzdržani”. Engleska je nekada, kazao je Stanić, bila prijatelj srpskog naroda. Engleski i američki ambasadori su dolazili u Klub poslanika SNSD-a kada su Dodika postavili na vlast.

S Dodikom nigdje zajedno, niti našu podršku može imati spinovanje jednog čovjeka, ističe Anja Petrović iz PDP-a

- Trgovinsko-ekonomski odnosi se sklapaju i s daleko slabijim zemljama od Engleske. Mislim da i dalje Dodiku treba rejtinga, materijala za predstavu i da je to suština sjednice, kao i prethodnih, od kojih nema nikakvog efekta. Ovaj put bi moglo da bude i neke vrste štete Srpskoj, kazao je Stanić.

Portparol PDP-a Anja Petrović kaže za Oslobođenje da će danas biti održana još jedna sjednica sazvana iz ličnih motiva srpskog člana Predsjedništva - da skrene pažnju sa podaničkog i po Republiku Srpsku štetnog poteza u Bruxellesu gdje je, između ostalog, deklarativno pristao na preporuke Venecijanske komisije koje predviđaju ukidanje Doma naroda i izbor jednog predsjednika BiH.

- Ovo se ne može posmatrati drugačije nego produbljivanje njegovih ličnih sukoba sa Velikom Britanijom, budući da i Srbija ima potpisan isti sporazum. PDP će način svog djelovanja odrediti do sjednice, ali jedno je sigurno: s Dodikom nigdje zajedno, niti našu podršku može imati, kazala je Petrović.

IGRE NA SREĆU

Dodik je, dodala je ona, previše puta ponizio NSRS, stavljajući pod vitalni nacionalni interes potpuno nebitne teme, a vlast koju on predvodi istinski uništava svaki nacionalni interes Republike i naroda, od kojih otimaju kroz korupciju koja je postala njihov model ponašanja.

- Mi možemo razgovarati o tome koliko su pokrali kroz koronaugovore, kako jedna, njima bliska firma za nadzor igara na sreću dobija iz budžeta posao od 60 miliona KM, dok taj isti posao na sedam puta većem tržištu Srbije košta 3 miliona, te o takvim stvarima, a ne hirovima i pokušajima spinova jednog čovjeka, rekla je Anja Petrović.