Dodik optužio Amerikance i Britance da BiH pretvaraju u unitarnu muslimansku državu

.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je optužio Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju da Bosnu i Hercegovinu žele učiniti unitarnom muslimanskom državom.

Ovo je danas izjavio na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu. Poručio je da stavovi predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića (DF) i ministrice vanjskih poslova Bisere Turković (SDA) ne odražavaju stavove Bosne i Hercegovine, već njihove lične stavove.

 

"Vidimo niz netačnih informacija u ime Bosne i Hercegovine, koje su iznijeli Komšić i Turković. To su njihovi lični stavovi i nisu usaglašeni na nivou Bosne i Hercegovine. To samo doprinosi nerazumijevanju", kazao je.

 

Prema njegovim riječima, oni najviše dorpinose tome da Bosna i Hercegovina ne može funkcionisati. Ne misli da je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ugrožen.

 

Zanemarujući svoju antidržavnu politiku kroz usvajanje neustavnih zakona i formiranje parainstitucija, Dodik tvrdi da teritorijalni integritet BiH nije ugrožen.

 

"Lažna je teza da je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ugrožen. U EUFOR-u su također rekli da nije ugrožen. Velikom pričom o ratu, koju nameću širom svijeta kao gotovu stvar, žele spriječiti legitimne pozicije u Republici Srpskoj", ocijenio je Dodik.

 

Poručio je da predstavnici Bošnjaka, koje je ponovo uporno nazivao muslimanima, ne žele da se postigne dogovor.

 

"Republiku Srpsku žele dovesti u neku poziciju đavola. Sve to zbunjuje i sluđuje sve faktore u Bosni i Hercegovini. Komšić nije bio u Španiji u ime Bosne i Hercegovine. Španski zvaničnici su lažno informisani. On nije izvor informacija o objektivnom stanju u Bosni i Hercegovini", kazao je.

 

Potom se osvrnuo i na člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića (SDA).

 

"Kao član Predsjedništva nikada nisam govorio u ime Bosne i Hercegovine, već sam govorio da su to stavovi Republike Srpske. Vidimo da se Džaferović usmjerio prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću napadajući ga svaki dan. Jasno je da je Srbija potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa i u ime Republike Srpske. Zato ona prati stanje u Bosni i Hercegovini", naveo je.

 

Smatra da zvanična politika Srbije nije urušavanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

 

Dodik je potom izrazio nezadovoljstvo djelovanjem pojedinih Zapadnih Država, prije svega SAD-a i Velike Britanije.

 

"Riječ je o otimačini kompletnog dijela zapadne diplomatije na uspostavljanju muslimanske države i oni to ne kriju. Republika Srpska neće učiniti ništa suprotno Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu", izjavio je.

 

Za američku i britansku administraciju u Bosni i Hercegovini je istakao da nameću politike svojih država te da podržavaju ideju o unitarnoj državi u kojoj će muslimani biti dominantni. Kao drugačiji koncept je istakao decentralizovanu državu konstitutivnih naroda.

 

Kako je naglasio, strane države time brane nered koji su napravile u Bosni i Hercegovini. Uvjerava da Republika Srpska ne namjerava secesiju. Zaključio je da Bosne i Hercegovine "neće biti ako ne bude ustavna država".