Dodik otvorio novu zgradu Ustavnog suda RS-a: Čeka nas kritička analiza svih odluka nakon Dejtona

.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas u Banjoj Luci novu zgradu Ustavnog suda tog bh. entiteta.

 

Dodik je poručio kako je otvaranje nove zgrade Ustavnog suda Republike Srpske važno za taj entitet.

Istakao je kako je namjera uvijek bila da RS ima "reprezentativne, vidljive i prepoznatljive objekte" s namjerom da se prema tom entietu "odnosimo kao prema činjenici trajnog karaktera".

"Ustavni poredak je devastiran i mi ne smijemo ostati nijemi na pravno nasilje međunarodnog faktora. Republiku Srpsku čeka kritička analiza svega što se dešavalo u proteklih 27 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i u tome će biti važna uloga Ustavnog suda", potučio je Dodik.

 

 

Svečanom otvaranju prisustvovali su i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović te predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Važno je podsjetiti na ulogu entitetskih ustavnih sudova što je odlučivanje o saglasnosti zakona, propisa i opštih akata sa ustavima entiteta te da za sva pitanja o Ustavu BiH odlučuje državni Ustavni sud koji ima sedam vidova nadležnosti, a odlučuje i o svim sporovima koji proisteknu između dva enetieta ili države jednog odnosno oba entieta.

"U suštini, sud odlučuje o pozitivnim ili negativnim sukobima nadležnosti, kao i o bilo kojim drugim sporovima koji se mogu pojaviti u odnosima između državnih i entitetskih struktura vlasti, odnosno institucija Bosne i Hercegovine", istaknuto je u objašnjenju sprova oko sukoba nadležnosti Ustavnog suda BiH.

Foto: Twitter/Milorad Dodik