Dodik: Ovo je inicijativa za razdruživanje BIH

U sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH održao je konferencija u povodu inicijative SDA.

Podsjetimo, SDA je najavila da će pokrenut pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, radi preispitivanja naziva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Naveli su da je dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS pokazala da je dosadašnji naziv tog entiteta intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda - Bošnjaka i Hrvata.

Dodik je rekao da je ovo kap koja je prevršila svaku mjeru.

Istakao je da je RS ustavna i međunarodno priznata i po ocjeni Venecijanske komisije iz 2005. godine.

Dodik je rekao da je inicijativa SDA postojala i ranije i da ju je pokrenuo Sulejman Tihić, ali ju je pod uticajem stranaca povukao.

- SDA ovom iniscijativom želi da problematizuje Republiku Srpsku. U Ustavu BiH u Članu 1. stav 3 piše da je BiH sastavljena od dva entiteta - FBiH i RS. Samim tim RS je ustavna kategorija i ne može se dovesti u pitanje njeno ime - rekao je Dodik.

"Tražićemo ako bude podnesena inicijativa i zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske i predložiti mjere koje će biti adekvatne", istakao je Dodik.

Dodao je da ukoliko ova inicijativa krene u formalnom obliku, neće čekati odluku Ustavnog suda već je to inicijativa za razdruživanje BiH. 

- RS nema namjeru da trpi i da čeka ishod - rekao je Dodik.

Zatražićemo zasjedanje NSRS ukoliko bude aktivirana ova inivijativa, a biće preispitan i način moge učešća u radu Predsjedništva BiH. Ovo je inicijativa za razdruživanje u BiH", poručio je Dodik.

Istakao je da je važno da Srpska još jednom iskaže konsenzus o tome, prenosi Avaz