Dodik planski poslao Tegeltiju u New York, ali sve pada u vodu ako se pojave Džaferović ili Komšić

jnjknj
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija službeno će boraviti u New Yorku gdje se u srijedu 11. maja održava sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na temu Bosne i Hercegovine.

Foto: I. Š./Klix.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija službeno će boraviti u New Yorku gdje se u srijedu 11. maja održava sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na temu Bosne i Hercegovine.

Novinskoj agenciji SRNA iz Tegeltijinog kabineta je rečeno da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH učestvovati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. Tegeltija bi svoje vrijeme za govornicom trebao iskoristiti da prezentira izvještaj Vlade RS-a te da govori protiv izvještaja visokog predstavnika o stanju u BiH.

Portal Istraga piše kako je Dodikov plan bio da pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija govori predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD). Ipak izgledno je da se to neće dogoditi jer će se na sjednici obratiti jedan od članova Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ili Željko Komšić.

Naime, prema pravilima, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a se obraćaju funkcioneri "prema hijerarhiji". Tako je Dodik planirao da se Tegeltija obrati umjesto ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja, jer je predsjedavajući Vijeća ministara BiH više rangiran od ambasadora, no nije računao da će Džaferović ili Komšić otići za New York i tamo stati za govornicu umjesto Tegeltije - prema hijerarhiji, jer su članovi Predsjedništva BiH "iznad" predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Nažalost po Dodika, on se ne može obratiti u Vijeću sigurnosti UN-a kao član Predsjedništva BiH jer ima zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države.

Za političku utjehu, Tegeltija ipak neće turistički ići u Ameriku jer će, kako je najavljeno, imati nekoliko sastanaka sa šefovima misija svih stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, a učestvovat će i na Međunarodnom forumu o migracijama.

Prošle godine Rusija i Kina su spriječile obraćanje visokog predstavnika Christiana Schmidta na sjednici Vijeća sigurnosti UN-,a no njegov izvještaj je pročitao ambasador Sven Alkalaj.