Dodik ponovo negirao BiH: Srbija i RS su dvije izgrađene srpske države

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik nastavio je iznositi tvrdnje o tome da je administrativno-teritorijalna jedinica BiH zapravo država. Naime, on je kazao kako danas postoje dvije izgrađene srpske države i to Republika Srbija i Republika Srpska.

U sali Narodne skupštine RS danas je održan Forum boraca Republike Srpske povodom 25 godina od osnivanja Boračke organizacije Republike Srpske. 

Dodik je kazao da je 12. maja 1992. donesen zakon o formiranju Vojske RS-a te da mu je drago što je kao zastupnik glasao za taj zakon. Odao je počast svima za ideju nezavisne Republike Srpske, jer je to bio častan pokret koji je branio slobodu RS-a. 

"Slobode nema ako nema države. Zato je naš prioritet bio formiranje države. Mi nismo željeli da ugrožavamo slobodu drugih ako naša sloboda nije ugrožena", rekao je Dodik. 

Istakao je da je u ratu bilo žrtava i da mu je žao svake žrtve, ali da mu je najviše žao žrtava iz naroda kojem i on pripada. Kako kaže, RS je danas stabilna, a od početka je krenula sa željom da bude država. 

"Jugoslaviju su Srbi stvorili na svojim pobjedničkim pohodima. Srbi su nesumnjivo dali slobodu drugim narodima na ovim prostorima. Prvu Jugoslaviju u kojoj su Srbi imali svoju državnost ponudila je velika srpska slobodarska duša i drugim narodima. Na kraju vijeka Srbi su satanizovani. Jugoslavija je bila velika politička iluzija srpskog naroda", kazao je Dodik. 

On je rekao da danas postoje dvije izgrađene srpske države i to Republika Srbija i Republika Srpska. Dodao je da BiH nije mjesto gdje se mogu odbraniti nacionalne pozicije, zbog čega se mora primarno voditi računa o RS koja je nacionalni interes. 

"Nisam ponosan na odluku o ukidanju Vojske RS-a. To je bila velika greška. Moramo da živimo s odlukama pa i onim pogrešnim. Danas živimo u miru. Republika Srpska je u Dejtonski mirovni sporazum unijela svoju državnost. RS i tada i danas ima sve kriterije koji karakterišu državu", rekao je Dodik dodajući da volja velikih to nije dozvolila. 

Predsjednik RS-a kazao je da RS ima problem sa stalnom centralizacijom BiH te da se manji bh. entitet mora tamo suprotstaviti. Forumu boraca RS-a poručio je da ostanu apolitični, ali da i dalje rade na jačanju RS-a. 

"Nemojte se zaglaviti u vrtlogu političkih procesa u RS-u. Ostanite čuvari RS-a", zaključio je Dodik.