Dodik ponovo prijeti: "RS i Srbija će biti država, neka nas Bošnjaci i Hrvati ostave na miru"

as

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik obratio se danas na obilježavanju Dana sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac u Donjoj Gradini.

Govorio je o ovim zločinima, a zatim se vratio temama koje ovih dana nameće o secesiji i ujedinjenju Srbije i bh. entiteta RS.

 

"Ovdje smo mi iz RS i Srbije jer pripadamo jednom narodu, jednog dana ćemo bit jedna država. Niko nas neće spriječiti u tome jer je to naše pravo i naša historija. Prošli vijek je vijek srpskog stradanja, a ovaj je vijek srpskog ujedinjenja", rekao je Dodik.

Dodik je rekao kako će "pokazati da su jedan narod okupljena oko svog identiteta i slobode". Obratio se i djeci i poručio im da će se "do kraja svog života boriti za slobodu svakog srpskog djeteta gdje god se nalazilo".

 

"Srbi ne mogu da žive bez slobode i države. Država je ključna riječ naše slobode. Želimo reći jasno da nije nikakva iluzija niti prijetnja da RS iskaže svoju volju, narodnu volju za formiranje svoje države jer ne možemo živjeti u BiH koja nas stiska i ugrožava naše slobode", rekao je Dodik.

Ponovo je negirao genocid u Srebrenici i dodao kako se "ne može izjednačiti zločin u Srebrenici sa stradanjima u Jasenovcu". 

"Ideju koju imamo da RS proglasimo državom i ujedinimo sa Srbijom mora da bude vlasništvo svakog čovjeka ovdje. Bez obzira na prijetnje, ovdje se radi o nama. Ne pravimo državu na nečijoj tuđoj teritoriji. Ovo je naša država, sloboda i imovina. Treba nam država je želimo slobodu. Bez države nemamo slobodu. Zato hoćemo državu. Ne želimo ništa loše Bošnjacima ni Hrvatima, ali im kažem pustite nas na miru. Ne možemo zajedno", rekao je Dodik.

Vrijeđao je EUFOR nazvavši njihovu misiju s**njem kazavši da ih ništa neće spriječiti da se politički bore za RS.

"Jedino je pametno da se razdužimo. Nikakav rat niti poziv na rat. Neka živi Srbija, RS, srpski narod i vječno pamćenje na sve Srbe koji su poginuli ovdje i na drugim mjestima", poručio je, skandalozno, Dodik.