Dodik potpisao Ukaz o proglašenju naširoko kritikovanih izmjena Krivičnog zakona

dpdik
Predsjednik RS-a Milorad Dodik potpisao je dan Ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

 

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je 20. jula usvojila izmjene Krivičnog zakona kojim se kleveta kriminalizira. Iako je riječ o entitetskom zakonu, na osnovu njega će fizičko ili pravno lice iz RS-a moći tužiti nekoga za klevetu nekoga bez obzira na njegovo mjesto prebivališta u Bosni i Hercegovini.

Protiv usvajanja zakona u Banjoj Luci su organizovani protesti, jer novinari smatraju da se izmjenama stvara pritisak na ovu djelatnost. Zakon su kritikovali i iz Delegacije EU, poručivši da nije u skladu sa standardima Evropske unije.

"Za krivična djela mogu se procesuirati i oni koji su izvan entiteta u kojem je zakon donesen, ali ako je oštećeni u tom entitetu. To vam je isto kao što državljane drugih zemalja možete krivično goniti za krivična djela počinjena u Bosni i Hercegovini", upozorila je nakon usvajanja zakona u razgovoru za Klix.ba Direktorica nevladine organizacije Transparency International BiH Ivana Korajlić.

Vijeće naroda Republike Srpske je 28. jula 2023. godine obavijestilo Narodnu skupštinu, da navedeni zakon spada u pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda Republike Srpske, na sjednici održanoj 2. avgusta 2023. godine usaglasila navedeni zakon, te je isti dostavljen Vijeću za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske donijelo je osmog augusta rješenje kojim je utvrđeno da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.