Dodik: "Put BiH u EU mogu uništiti samo takozvani bosanske patriote, oni koji su uništili i institucije"

N

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oglasio se uoči sastanka koji će se održati u Briselu. 

 

 

 

- RS je ozbiljan i konstruktivan partner koji aktivno doprinosi ubrzanju evropskog puta BiH, a to se vidi i po svemu što je do sada na tom putu učinjeno - napisao je Dodik, pa nastavio:

- U Briselu ćemo vidjeti i koliko je Evropa ozbiljna prema nama.

Dodik je pojasnio šta će se dogoditi ako dođe do odstupanja od ranijih najava, "a vidimo da bi se to moglo dogoditi, onda to znači da nisu dovoljno iskreni prema BiH".

 

-Teško je biti optimist, pogotovo ako vidimo koliko neke od članica koje se protive otvaranju pristupnih pregovora ne razumiju prilike i odnose u Bosni i Hercegovini. Optužbe koje iz Nizozemske stižu na račun RS pokazuju koliko ne poznaju ustrojstvo BiH i njen Ustav, pa se predstavnici RS optužuju za "podrivanje" nepostojećih institucija - poručio je predsjednik manjeg bh. entiteta.

 Dodik naglašava da će RS i dalje ostati na svojim prvobitnim pozicijama. 

- BiH može u EU samo bez stranog faktora. To znači da nema visokog predstavnika, ni pravog ni lažnog, ni stranih sudaca. Ako opet odstupe od toga, onda ne mogu reći da je RS ta koja koči procese. To stranci rade i to je već jasno.

 Put BiH u EU mogu uništiti samo takozvani bosanski patrioti, koji su uništili i institucije BiH, pretvorivši ih u stranačke prostorije i muslimanske ispostave. Niko ne reaguje na cirkus koji već danima gledamo u Federaciji i pokušaje eskalacije situacije u Bosni i Hercegovini. Jedina reakcija koja dolazi iz EU i Amerike uvijek se tiče RS i takav jednostran pristup morat će se promijeniti - zaključio je Milorad Dodik.