“Dodik retoriku o otcjepljenju ponavlja kao kafansku pjesmu, a strana publika viri kroz prozor kafane i nema sredstva da to zaustavi”

2323
Priča o otcjepljenju je sastavni dio retorike Milorada Dodika koju je kao neku kafansku pjesmu naučio napamet i ponavlja 10-15 godina. I vidi da dio domaće oublike pozitivno reaguje, a da strana publika koja proviruje kroz prozor kafane (Amerika, Njemačka itd.) nema sredstva da to zaustavi", kazao je Vedran Džihić, viši istraživač na austrijskom Institutu za međunarodnu politiku u Danu uživo.

Ističe kako se ta retorika troši i Dodik gubi političku legitimnost.

“Ako 10 puta obećate da ćete to uraditi i ne uradite, 11. put opet obećate, vaša politička legitimnost pada. Nezavisnost RS u ovom vremenu bi bilo političko samoubistvo i za Dodika i nažalost stanovnike RS. Bila bi izolovana u cijeloj Evropi i odsječena od finansijskih sredstava sa Zapada i postala neka vrsta para države na evropskom tlu. To je ono što bi se obilo o glavu prije svega stanovnicima RS”, kazao je Džihić za N1.

Komentirajući navodni susret između Christiana Schmidta i Milorada Dodika te navodne dogovore da Dodik ne bude osuđen, a da zauzvrat “legalizuje” visokog predstavnika u RS, Džihić kaže: “Mislim da svaka politika primirivanja političara kao što su Dodik i Aleksandar Vučić u Srbiji kobna jer to primirivanje ne donosi nikakvu suštinsku promjenu. Može Schmidt uz pomoć SAD i evropskih zvaničnika dogovoriti neku vrstu primirivanja i zaustavljanja paljbe između RS i Sarajeva, ali ona korumpira cijeli sistem jer se to dešava iza zatvorenih vrata. Svaka vrsta takvog kompromisa nema potencijal za dugoročna rješenja. I situacije da se Dodik toliko puta diskreditirao kao politički igrač u BiH i toliki puta u svojim prostaklucima diskreditirao kao poličar i neko na čiju riječ se ne može vjerovati, mislim da svaka vrsta pogrešnog trulog kompromisa diskreditira državu i institucije BiH.”

Komentirao je i uvjetno zeleno svjetlo za otvaranje pregovora EU sa BiH. Ističe da nije optimističan zbog bh. političara.

“Nisam preveliki optimista zbog toga što reformski tempo do sada nije bio zadovoljavajući i moramo biti svjesni da je EU i prošle godine poklonila status kandidata i da je ovaj put zažimirila na jedno oko i pružila još jednu šansu bh. političarima. Do sada nisu uspjeli iznjedriti reforme niti neki od njih pokazuju preveliku volju pa je teško očekivati da će doći do ubrzanja reformi. Početak pregovora ne donosi neke fundamentalne promjene za građane”, rekao je.

Ističe kako “imamo duple zamke”.

“S jedne strane naše vlasti često pretenduju i ističu da žele provesti reforme i članstvo u EU, ali ne čine dovoljno. S druge strane, EU duži niz godina pospano tehnokratski posmatra BiH i vide je kao problem i pretvaraju se da postoji realna šansa da BiH postane članica. Problem je što su strukture u BiH toliko okoštale, ovdje govorim o etnonacionalizmu, etnocentrističkoj retorici, institucijama koje nisu funkcionalne, manjku osnovnih standarda u političkoj komunikaciji i pretvorili se u veliku planinu koja stoji pred nama, a ispred nje na stoje naši političari koji obećavaju da mogu napraviti  iskorak preko ove planine, po meni to nije realno”, naveo je Džihić.

Na pitanje hoće li se ova trakavica s blokadama nastaviti, odgovara: “Gledajući ovu diksusiju o tome kako se predsjednik RS odnosi prema slobodnim medijima i vašem programu ,jasno je da oni nemaju iskonsku volju da ovu zemlju učine transparentijom, boljom, pravednijom, demokratskijom, mislim da je najjača volja nekoga kao što je Dodik ta da zaštiti vlastite privilegije i nešto što bih označio kao vrstu kartela koji je satkan od korpucijsko klijentilističkih veza iz privatnih interesa.  Rezultat je da mladi iz BiH odlaze u inostranstvo i ne žele ostati tu. Imajući u vidu taj okoštan kartel na sve tri strane donekle, potpuno sam ubijeđen da ova politička garnitura ne posjeduje iskonsku volju da krene u suštinske reforme jer bi to ugrozilo njihov opstanak na političkoj sceni.”

 

Foto : Arhiva