RS kao Sjeverna Koreja: Dodik s portreta "nadgledao" izborni proces u Laktašima

Na jednom biračkom mjestu u Laktašima pokraj Banje Luke, na zidu iza kartonskih zaklona nalazio se portret predsjednika SNSD-a i aktuelnog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Na fotografiji koju je portalu Klix.ba priložio čitatelj, nedvojbeno se može vidjeti kako je na glasačkom mjestu postavljen naslikani portret Milorada Dodika. Ovaj čin predstavlja kršenje izbornog procesa na više od jednog načina, ali kada je u pitanju Dodik, možemo reći da su sankcije na dugom štapu.

Do tog zaključka dolazimo nakon što je najmoćniji političar u manjem bh. entitetu i budući član Predsjedništva Bosne i Hercegovine prošao (još uvijek) nekažnjen zbog otvorenih prijetnji radnim ljudima da im slijedi otkaz ukoliko ne glasaju za SNSD i njegovu malenkost.

Inače, kada je u pitanju Parlament BiH, na osnovu obrađenih 85,63 posto biračkih mjesta, najviše glasova iz RS-a osvojio je upravo SNSD i to 39,31 posto. Savez nezavisnih socijaldemokrata osvojio je 32 posto glasova kada je u pitanju izbor za Narodnu skupštinu RS, a pored upotpunjenog mjesta člana Predsjedništva BiH izgledna je i pozicija za predsjednika entiteta.