Dodik sa Krajišnikom otkriva bistu zločincu Nikoli Koljeviću

Bista profesoru Nikoli Koljeviću, nekadašnjem potpredsjedniku RS i jednom od osnivača SDS-a, bit će otkrivena u četvrtak, 14. novembra, u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjoj Luci, saopćeno je iz Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske".

Predsjednik Asocijacije Momčilo Krajišnik rekao je Srni da su pripreme za otkrivanje biste trajale skoro godinu, te da su aktivnosti tekle sporo zbog rješavanja administrativnih pitanja.

On je napomenuo da je Koljević bio jedan od najznačajnih srpskih šekspirologa, komparativista, teatrolog i priznati intelektuac, zbog čega je mjesto za bistu izabrano ispred Narodnog pozorišta.

On je istakao da je Koljević značajna ličnost u stvaranju Republike Srpske i da je svoj veliki intelektualni potencijal dao na raspolaganje srpskom narodu.

„Iako je njegov doprinos neadekvatno vrednovan, kao njegov prijatelj i saborac mogu reći da su se mnoge stvari pozitivno odvijale, zahvaljujući njegovom velikom doprinosu“, rekao je predsjednik Asocijacije.

U januaru 2017. godine, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Momčilo Krajišnik otkrili su spomen-ploču Nikoli Koljeviću na njegovoj rodnoj kući u Banjoj Luci.

Krajišnik, osuđeni ratni zločinac, pušten je na slobodu prije šest godina, nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne. Haški tribunal ga je osudio na 20 godina zatvora za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH.

Prema optužnici i presudi ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, i Nikola Koljević označen je kao dio udruženog zločinačkog poduhvata u sedam općina entiteta Republika Srpska.

Prije nekoliko godina posthumno mu je dodijeljena zahvalnica Narodne skupštine Republike Srpske. Osim njega, zahvalnice su dobili i Karadžić, osuđen na doživotnu robiju za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini, te njegova bliska saradnica Biljana Plavšić, koja je bila osuđena na 11 godina zatvora nakon što je priznala krivicu za planirane sistemske zločine nad Bošnjacima i Hrvatima. Na slobodu je izašla 2009. godine, prenosi Radiosarajevo.

Koljević i Biljana Plavšić bili su na dužnosti potpredsjednika Republike Srpske u ratnim godinama. Koljević je 1997. godine na Palama, pucao sebi u glavu i potom preminuo u bolnici u Beogradu.