Dodik: Trebamo brojati uspjehe, projekte, i da se veselimo svakom napretku

U Istočnom Sarajevu danas je održan božićni prijem člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Obraćajući se prisutnima, Dodik je rekao da bismo se uvijek trebali prisjetiti hrišćanskih poruka o miru i toleranciji, bez obzira na vjeru i naciju.

- Mi u BiH prolazimo teško i turbulentno vrijeme. Bilo je perioda sukoba i stradanja. Moramo nakon tih sukoba, bez obzira na to koliko bili teški, da nastavimo da živimo jedni pored drugih. Umjesto žrtava - da brojimo uspjehe, projekte, i da se veselimo svakom napretku, svakom novom djetetu koje dođe na svijet i da imamo garanciju za stabilan i miran život - poručio je član Predsjedništva BiH.

Naglasio je da je politika Republike Srpske - politika mira i stabilizacije.

- Ne ignoriramo činjenice, poštujemo međunarodno pravo, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Potreba za uvažavanjem je temelj BiH - istakao je Dodik.

On je rekao da evropski put BiH nije upitan.

- Evropa jeste ono što BiH želi, ali isto tako želimo da budemo više uvaženi od strane te iste Evrope. Ne možemo čekati previše, bez obzira na komplikovane procedure koje nas čekaju - naveo je on.

On je ponovio da se RS zalaže za ukidanje funkcije visokog predstavnika.

- Ponekad nam drže nepotrebne lekcije iz demokratije, najviše visoki predstavnik, i borit ćemo da se ta funkcija konačno ukine, iako je njihova želja da on ovdje trajno ostane - istakao je Dodik.

Zahvalio je Rusiji za podršku RS i poštovanje međunarodnog prava. Dodik je izrazio zahvalnost Srbiji, za koju je rekao da je lider u regionu.

Kada je riječ o Crnoj Gori, Dodik je izrazio nezadovoljstvo odnosom crnogorske vlasti prema srpskom narodu.

- Niko nije dobio bitku protiv Boga, pa neće ni Crna Gora - rekao je Dodik komentirajući usvajanje spornog Zakona o slobodi vjeroipspovijesti.