Dodik uz pomoć kriminalnih krugova ruši Vučića?!

dodik
Kako BN saznaje, u tom svjetlu treba posmatrati Dodikove tajne sastanke koji su održani prethodnih dana u Banjoj Luci sa kontroverzim biznismenom Miodragom Davidovićem Dakom iz Crne Gore


Posljednji potezi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika još više ga kompromituju jer se uz pomoć kriminalnih krugova oko njega uključio u rušenje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s pokušajem da se nametne da bude glavni autoritet u regionu, piše portal BNTV.

Kako BN saznaje, u tom svjetlu treba posmatrati Dodikove tajne sastanke koji su održani prethodnih dana u Banjoj Luci sa kontroverzim biznismenom Miodragom Davidovićem Dakom iz Crne Gore, koji ima sumnjive poslove i u Republici Srpskoj.U cijelu priču uvučen je i dio vladika Srpske pravoslavne crkve među kojima je i nikšićki Joanikije, koji je jedan od mogućih kadidata za patrijarha SPC za koga se lobira.

Na sastanku Dodika i Davidovića bio je i Joanikije. Prema izvoru BN-a, Dodik je imao prethodnih dana i tajni susret sa vladikom Grigorijem, koji je javno kazao da će se uključiti u rušenje srpkog predsjednika Aleksandra Vučića.

Zemljište Poljoprivredne škole

Dodikove veze sa Grigorijem su isprepletene na razne načine još dok je on bio zahumskohercegovački vladika, kada je uplovio i u sumnjive poslove.

Grigorije je bio glavni Dodikov lobista i agitator na terenu.

Upitan da prokomentariše Grigorijeve namjere da se uključi u predsjedničke izbore u Srbiji, Dodik je nedavno kazao da on to nije tako razumio.

- Cilj je da se za patrijarha postavi neko ko je blizak tim kriminalnim krugovima, koji imaju uticaj u Crkvi kako bi lakše srušili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a ojačali Milorada Dodika kao lidera Srba u regionu - tvrde izvori BN-a.

Nakon sastanka kod Dodika, kontroverzni bizismen Daka i vladika Jonikije, u pratnji Dodikovog savjetnika Pera Simića, imali su u zgradi vlade, gdje je i kabinet Dodikov, i večeru u luksuznom restoranu Integra sa Dodikovim bliskim ljudima iz Laktaša, ali i razgovore upravo o tim sumnjivim poslovima koje imaju u Republici Srpskoj.

- Crnogorski kontroverzni biznismen je otvoreno promovisao Jonikija za patrijrha i tražio podršku za lobiranje kod vladika u Republici Srpskoj i postavljanje Dodika za glavnog lidera Srba u regionu - tvrde izvori BN-a.

Dodaju da je bilo riječi i o poslovima sumnjivim koje Daka ima u RS.

U pitanju je, kako tvrdi izvor BN-a, voćnjak kod Bosanske Gradiške, čiji je vlasnik pod sumnjivim okolnostima postao ranije Miodrag Daka Davidović i koji bi ga sada rado mijenjao za zemljište Poljoprivredne škole u Banjoj Luci, što mu je, kako tvrdi, obećano kada je kupovao to zemljište u Trebovljanima kod Bosanske Gradiške.

Nešto identično i na krajnje sumnjiv način to je već odradio i tako pokupio milione Dodikov kum Budimir Stanković.

Daka je to zemljište kupio od Ilije Gigovića za šest miliona KM, koje je Gigović kupio za 600 hiljada KM. Tada je Daki obećano da će taj voćnjak da zamijeni za atraktivno zemljište na području Banje Luke, kao što je Poljoprivredna škola.

Davidović ne može povratiti te milione, niti se dočepati zemljišta Poljoprivredne škole pa pokušava da to unovči kroz  politički uticaj i vezama sa Miloradom Dodikom.

- Za početak cilj je izlobirati patrijrha po njihovim mjerama, koji će zauzvrat dati političku podršku i obezbijediti jači uticaj Milorada Dodika u regionu preko crkvenih krugova na uštrb predsjednika Srbije Aleksandra Vučića - tvrdi izvor BN-a.

Novi front

Zanimljivo je da se u ove poslove upustio Milorad Dodik, tim prije što se radi protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u više navarata spasio Republiku Srpsku od bankrota i bio glavni oslonac ovdašnjim vlastima u prethodnom periodu.

Da li je Dodik otvorio još jedan front u koji je uvukao Republiku Srpsku protiv Srbije ostaje da se vidi. Njegova uloga u rušenju vlasti Srbije bila je značajna i u prošlosti, kada se on otvoreno miješao u izbore, a i upuštao sa kriminalnim miljeom i u sumnjive poslove u Srbiji, gdje je do sada bio pošteđen i kod tamošnjih pravosudnih organa.

Jedan od tih predmeta u Tužilaštvu BiH, koja se protiv Dodika još uvijek vodi jeste istraga oko sumnjive njegove kupovine vile na Dedinju, gdje se godinama čekaju neki dokazi od nadležnih organa u Srbiji.