Dodik već okrenuo ploču? Ništa nije završeno, proceduru izbora sudije Ustavnog suda BiH u svakom trenutku možemo obustaviti

.

Istakao je da je činjenica da su pokrenute neke stvari sa mrtve tačke, ali da time interesi RS i zaključci Narodne skupštine nisu ugroženi

Ne odustajemo od svoje politike, a zakoni o neprihvatanju i neobjavljivanju odluka Christiana Schmidta i Ustavnog suda BiH ostaju na snazi, dok ne budu ispunjeni zahtjevi RS, rekao je u intervjuu za RTRS predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik tvrdi da to nije i ne može promijeniti ni sastanak SNSD-a, HDZ-a i Trojke. Istakao je da je činjenica da su pokrenute neke stvari sa mrtve tačke, ali da time interesi RS i zaključci Narodne skupštine nisu ugroženi.

Prihvatanje mogućnosti da bude pokrenuta procedura imenovanja sudija u Ustavni sud BiH, tvrdi Dodik, ni u kojem slučaju ne znači da je RS odustala od stava da prije toga bude riješeno pitanje stranih sudija i donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH.

-Ništa nije završeno. Moguće je da ćemo pokrenuti proceduru. To znači da će neko ko je nadležan pokrenuti proceduru izbora sudija Ustavnog suda BiH. To prolazi proces konkursa, nakon čega dolazi kod predsjednika RS, koji predlaže Narodnoj skupštini RS kandidata od onih koji su se prijavili na konkurs – rekao je Dodik.

On je dodao da konačnu odluku donosi Narodna skupština RS, te da uz najbolju političku volju taj proces ne može biti završen prije nove godine.

-Tu proceduru u svakom trenutku možemo obustaviti. Sada moram sve ovo da govorim i pitam zašto sam bio u situaciji da kažem da je to opet pod našom kontrolom – rekao je Dodik.