Dodikov prijatelj Hofer šokirao Austriju: Ne bojim se korone, opasniji je Kur'an!

hofer
Bečki ogranak desničarske Slobodarske partije Austrije (FPÖ) u utorak je održao protivvladine proteste na tržnici Viktor Adler.

 

Glavnu riječ na protestu imao je šef FPÖ-a i bivši predsjednički kandidat Norbert Hofer. On je u svom govoru kritizirao saveznu vladu i mjere protiv pandemije koronavirusa. No, vrhunac je bilo poređenje koje je šokiralo javnost, naročito muslimansku zajednicu u ovoj zemlji.

"Ne bojim se koronavirusa. Korona nije opasna. Dragi moji, Kur'an je opasniji od korone", rekao je bukvalno Hofer.

Ümit Vural, predsjednik Islamske zajednice u Austriji (IGGÖ), ovu izjavu doživio je kao propagiranje vjerske mržnje.

"Ovom izjavom Norbert Hofer vrijeđa cjelokupno muslimansko stanovništvo. Očito nije naučio ništa iz prošlosti i vjerovatno bi želio otvoriti nove rovove. U civiliziranom društvu bi poslije Hoferovih riječi uslijedilo izvinjenje", rekao je Vural i pozvao javno tužilaštvo u Beču da provjeri šta je rekao šef FPÖ-a.

Podsjetimo, krajem 2016. godine je tadašnji predsjednik RS-a, današnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao Srbe u Austriji da na predsjedničkim izborima u toj zemlji podrže kandidata Slobodarske partije Austrije Norberta Hofera jer je on "osvjedočeni prijatelj srpskog naroda i Republike Srpske".