Dodikov savjetnik Pero Simić odbija pozive Suda BiH da svjedoči u slučaju ubistva Bošnjaka

Pero Simić, savjetnik za medije člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika odbio je telefonski poziv Suda BiH da svjedoči na suđenju za ubistva 67 civila bošnjačke nacionalnosti počinjena u julu 1995. u selu Lokanj kod Zvornika.

Advokat Duško Tomić, koji brani Gorana Maksimovića, jednog od optuženih za ubistva u Lokanju, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je za naredni ponedjeljak zatražio da se po treći put pozove Simić, trenutni savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“On očigledno ne priznaje Sud BiH, neće da razgovara i ne želi da se pojavi na Sudu BiH, da kaže istinu vezanu za objavu događaja u Lokanju 14. jula kada je zarobljeno i ubijeno 67 muslimana. Tu je vijest prvi objavio Pero Simić na ‘SIM radiju’ u Bijeljini. (…) I sad on bježi od te vijesti i neće da dođe da potvrdi tu vijest”, rekao je Tomić.

Prema Tomiću, Simić na ovaj način “ismijava, izigrava i ignoriše Sud BiH”.

Simić nije odgovarao na pozive i poruke novinara BIRN-a BiH o tome zbog čega se nije odazvao na poziv. On je pozvan kao svjedok Odbrane u predmetu koji se vodi pred Državnim sudom za ratni zločin počinjen u zvorničkom selu Lokanj 14. jula 1992. godine, kada je ubijeno 67 civila bošnjačke nacionalnosti.

Za napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. te za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj, sudi se Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Na prethodnom ročištu pred Sudom BiH, u ponedeljak, 28. januara, sudija Staniša Gluhajić, koji predsjedava Vijećem, kazao je da je prilikom pozivanja na prošlo ročište Simić rekao službenicima Suda da “ne želi da ga iko kontaktira”.

Tomić je zatim tražio da se Simić privede na naredno ročište, ali je Gluhajić kazao da Simiću nikada nije uručen pisani poziv, zbog čega ne može biti naloženo njegovo privođenje.

Kako je rekao advokat Tomić, činjenica da Simić izbjegava pozive suda jeste “skandalozna”.

“Oni njega mogu privesti, ali preduslov da ga privede Sudska policija jeste da on primi poziv. Ali on izbjegava primiti poziv, jer je silan. On kaže poštarima u Bijeljini: ‘Vratite taj poziv.’ Onda oni vrate i igraju se ping-pong loptice, a na neki način to je poruka svim drugim svjedocima – da ne moraju dolaziti na sud”, dodao je Tomić.

Advokat Tomić je najavio da će se o ovome javno oglasiti i da će pisati otvoreno pismo Dodiku.

Do objavljivanja ovog teksta BIRN BiH nije od Milorada Dodika dobio odgovor na upit o komentaru ovog slučaja.