Dogovor dva predsjednika: Južna Koreja i SAD bez ograničenja težine bojevih glava

Home

Dogovor dva predsjednika: Južna Koreja i SAD bez ograničenja težine bojevih glava


Južnokorejski predsjednik Mun Jae-In (Moon) i njegov američki kolega Donald Tramp (Trump) dogovorili su se da će maknuti ograničenje težine bojnih glava južnokorejskih projektila nakon što je Sjeverna Koreja izvela svoj šesti nuklearni test, objavio je ured južnokorejskog predsjednika.

U odvojenom telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Mun je rekao kako Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda mora potražiti načine da prekine prihode Sjeverne Koreje iz inozemstva, uključujući one od njezinih radnika u drugim državama, i da joj se prekine dotok nafte.

Prema trenutnom sporazumu o projektilima između SAD-a i Južne Koreje bojne glave Seula smiju biti teške najviše 500 kilograma.

Taj dogovor, posljednji put izmijenjen 2012. godine, bio je u procesu promjene nakon što je Sjeverna Koreja ove godine, poslije Munovog stupanja na vlast u maju, izvela niz testova projektila, uključujući i dva lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila.

Neograničena težina bojnih glava Južnoj Koreji omogućava da snažnije napadne Sjevernu u slučaju vojnog sukoba.  

Lansiranje projektila i dalje je ograničeno dometom od 800 kilometara, a u saopćenju Plave kuće, ureda južnokorejskog čelnika, ne spominje se to pitanje.

Dvoje predsjednika su se o težini bojnih glava usuglasili putem telefonskog razgovora. Složili su se i da će primijeniti najstrože sankcije i stvoriti pritisak na Sjevernu Koreju kroz Ujedinjene narode.

Većina analitičara slaže se da bi zaustavljanje dotoka nafte u Sjevernu Koreju štetilo njezinu privredu. Ostaje za vidjeti kako će postupiti Kina, najveća saveznica i trgovinski partner Pjongjanga (Pyongyang).

Južna Koreja je ranije sa SAD-om razgovarala i o razmještaju nosača aviona i strateških bombardera na Korejski poluotok.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 05/09/2017 - 07:29

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top