Dogovoreno formiranje parlamentarne grupe za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa FBiH

Slika
Federalni parlamentarci Amer Obradović iz Nezavisnog bloka (NB), Lana Prlić iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Nasiha Pozder iz Naše stranke (NS) formirat će višestranačku parlamentarnu grupu koja će raditi na zaštiti kulturnog, historijskog i prirodnog naslijeđa.


Kako su saopćili, cilj saradnje je pokretanje i zajedničko praćenje inicijativa koje se tiču zaštite naslijeđa, te proaktivnog djelovanja u promociji aktivnosti koje će doprinijeti napretku u iskorištavanju potencijala koje ima Bosna i Hercegovina.

"Uz podršku Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) pokrenuta je ova saradnja koja će, nadam se, pokazati da povezivanje između izabranih zastupnika i zastupnica, bez obzira na politički profil i pripadnost, može donijeti značajne promjene u radu Parlamenta, ali općenito u društvu. Mnogo su vidljivije i prepoznatljivije inicijative koje okupljaju, nego one u kojima zastupnici pojedinačno djeluju. Raduje me što imamo tim koji je spreman raditi zajednički te očekujemo da do kraja godine već imamo prijedloge izmjena postojećeg zakonodavstva relevantnog za ovu oblast, ali i direktne inicijative prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine", poručio je Obradović.

Višestranačka parlamentarna grupa za kulturno, historijsko i prirodno naslijeđe će, uz podršku IRI-ja, kako su naveli, utvrditi strateške smjernice rada za period oktobar 2020. - oktobar 2022. te očekuju da će iste uključivati razgovore sa građanima širom zemlje, civilnim sektorom poduzetnicima i predstavnicima javnih ustanova.

"Moguće je kulturnom, historijskom i prirodnom naslijeđu dati na značaju kroz perspektivu lokalne zajednice i razvoja turizma uz izbjegavanje etničke poveznice sa kulturnim naslijeđem. Cilj nam je da iniciramo zaštitu i promociju našeg bogatstva u Bosni i Hercegovini", kazala je Prlić.

"Važno je da insistiramo na koordiniranom djelovanju i na nižim razinama vlasti, gdje se često donose odluke koje trajno utječu i ugrožavaju kulturno, historijsko i prirodno naslijeđe. To se posebno odnosi na izmjene urbanističkih i regulacionih planova te na manjak svijesti o potrebi odgovornog upravljanja razvojem gradova", istakla je zastupnica Pozder.

Međunarodni republikanski institut nastavlja sa podrškom ovoj i sličnim međustranačkim parlamentarnim inicijativama, koje su i u ranijim primjerima povezivanja rezultirali sa većim brojem prijedloga i rješenja u Parlamentu Federacije, ali i pojedinim pozitivnim odgovorima vlade, saopćili su.