Dok su komunalci apelirali, privrednici sami očistili smeće

Nakon sedmodnevne migrantske blokade Graničnog prijelaza Maljevac kod Velike Kladuše s obje strane magistralne ceste R-400 ostale su ogromne količine smeća.

Druga lokacija

S ovoga mjesta migranti su izmješteni na drugu lokaciju, u bivše proizvodne hale firme „Miral“, a sve što su migranti imali, šatore, ćebad, stiropor, odjeću, otpaci ostali su iza njih i bili bi tu danima da nije bilo brze reakcije članova velikokladuškoga Udruženja poduzetnika.

Najveće razočarenje za građane i privrednike u ovom slučaju bilo je velikokladuško preduzeće „Komunalije“, iz kojeg su tražili  pomoć od međunarodne organizacije za uklanjanje smeće.

U upućenom apelu navode kako velike količine otpadnog materijala treba ukloniti zbog mogućeg izbijanja epidemija zaraznih bolesti koje mogu biti pogubne za građane.

- Međunarodne organizacije su očekivale račun za obavljenu uslugu, a ne dopise. Osim toga, građani Velike Kladuše plaćaju komunalce da im čiste grad i uređuju ambijent za življenje, a ne poduzetnike – kazao nam je jedan Kladušanin.

Angažirali članicu

No, Ibrahim Đedović, predsjednik Udruženja poduzetnika općine Velika Kladuša, u dogovoru s drugim članovima Udruženja angažirao je poduzeće „Adda promet“, čiji su radnici za dva sata očistili područje gdje su boravili migranti. „Adda promet“ je inače članica Udruženja poduzetnika i ovaj posao su odradili volonterski.

Image