Doktor iz pakla: 900 djece zarazio HIV-om!

Nemar ljekara ima dalekosežne posljedice, što dokazuje zabrinjavajući slučaj u Pakistanu, gdje je ljekar dr Muzafer Gangro HIV zarazio veliki broj djece, tako što nije upotrebljavao nove igle. Gotovo 900 djece testirano je pozitivno na HIV, piše Independent.

U aprilu ove godine oko 200 odraslih takođe je zaraženo HIV nakon što je epidemija virusa pogodila grad Rotadero, ali zdravstveni stručnjaci smatraju kako bi taj broj mogao biti znatno viši.

Kopao po smeću da nađe iglu

Dr Gangro je uhapšen i optužen za nemar te ubistvo iz nehata nakon što su ga njegovi pacijenti optužili da “reciklira” igle na djeci. Imtiaz Jalbani, čijih je šestero djece liječio pedijatar Gangro, ispričao je New York Timesu da je doktor “pretražio svoju kantu za smeće kako bi našao staru iglu, koju je potom koristio na njegovom šestogodišnjem sinu. Dječaku je kasnije dijagnostifikovan virus HIV.

Kad je otac protestvovao zbog tog čina, ljekar mu je rekao kako je “previše siromašan da bi platio novu iglu”. Očajni je otac otkrio kako sada četvero njegove djece ima HIV, dok je dvoje najmlađih umrlo.Još je jedan roditelj čijih je troje djece oboljelo od HIV nakon liječenja kod dr Gangroa, otkrio kako je on “koristio istu iglu na 50-ero djece”. Dr Gangro još nije osuđen, i uprkos zakonima kojima se uskraćuje kaucija zbog  korištenja igli, ponovo radi kao ljekar opšte prakse u javnoj bolnici na gradskoj periferiji. Negirao je sve optužbe i tvrdi da je nevin.

Uprkos početnoj istrazi policijskih i zdravstvenih zvaničnika koji su zaključili da je “nemar i nepažnja” dr Gangre “glavni” razlog epidemije, zvaničnici vjeruju da on vjerovatno nije jedini razlog. Gostujući zdravstveni radnici često vide da ljekari u Ratoderu upotrebljavaju već korištene šprice, stomatolozi u svojoj praksi koriste nesterilizovane alate, dok čak i brijači koriste istu britvicu na raznim mušterijama.

Ilegalne banke krvi

Nedostatak opreza pripisuje se neobrazovanosti i neupućenosti, a istovremeno dok takve prakse šire epidemiju, oboljeli se izbjegavaju iz uvjerenja kako se virus može “širiti vazduhom”. Nedostatak pismenosti na tu temu nije neuobičajen među siromašnijim zajednicama u većem dijelu Pakistana, gdje se slučajevi HIV gotovo udvostručili od 2010. prema podacima UN radne grupe za borbu protiv HIV i AIDS.

Smatra se da u toj zemlji protivpravno djeluje oko 600.000 nekvalifikovanih ljekara, od kojih 270.000 u provinciji Sind, gdje se nalazi Ratodero. Pakistanska vlada odgovorila je na krizu zatvarajući klinike sa neregistrovanim ljekarima i ilegalnim bankama krvi. Pokazalo se da su mnogi višekratno koristili iste injekcije.

Međutim, kako je medijska pažnja oko toga počela slabiti, iste te klinike ponovno se otvaraju. Imran Akbar Arbani, ljekar koji je prvi identifikovao talas bolesne djece kao epidemiju virusa HIV, rekao je: “Ako se ne provjere ljekari, brijači i stomatolozi, broj incidenata zaraze HIV nastaviće se povećavati”.

Izvor: