Doktor koji je otišao u Norvešku ne razmišlja o povratku: ‘Radim manje, a živim bolje…’

Odluku o odlasku donio sam nekoliko godina prije. Financije su samo djelomičan razlog, ali ključno je bilo to da sam prestao vjerovati u ovaj sistem , u politiku, da kroz život neću doživjeti željene promjene na bolje, da se nećemo pokrenuti ni postati moralno društvo. Kad sam to osvijestio dalje je bilo lagano. S obzirom na struku mogao sam birati u koju ću zemlju otići, od Norveške, Njemačke, Katara, SAD-a. Odlučio sam se za Norvešku i počeo učiti jezik, a prije tri godine sam otputovao i ostao tu, objašnjava dr. Maretić koji radi u općoj bolnici Kristiansund u istoimenom gradu.

Objašnjava kako mu se u Norveškoj svidio drugačiji i opušteniji mentalitet, činjenica da poštuju radnika i njegovo vrijeme, a ima priliku usavršavati svoje znanje na brojnim seminarima i edukacijama.

– Radim daleko manje nego u Hrvatskoj i motiviran sam da ulažem u sebe. Ovdje vlada najbolji socijalni sustav, manje je životnog stresa. Recimo, u Hrvatskoj sam imao brojne prekovremene koje su moju plaću svrstavale u viši porezni razred. Kad sam na kraju mjeseca vidio zašto toliko radim, došlo mi je da plačem. Ovdje jesu visoki porezi, ali država vam sve to vrati. U odnosu na visinu plaće, troškovi života nisu puno drugačiji od Hrvatske – nabraja on.

Prilikom dolaska jedno vrijeme živio je u najmu u bolničkom stanu, no kaže kako mu je to dosadilo pa je kupio kuću na kredit.

– Ide mi jako dobro i zadovoljan sam. Imam i hrvatske televizijske kanale pa tako pratim rad svojih kolega u domovini. Mogu reći da sam ponosan na njih jer znam koliko su kvalitetni i u kakvim uvjetima rade – kazao je prisjećajući se kako je sustav bio složen tako da je uvijek strepio hoće li dobiti godišnji kad želi ukoliko nema dovoljno ljudi na poslu.

– Ovdje se nikad ne nađemo u takvoj situaciji. Postoje liječnici freelanceri koje bolnica angažira u slučaju potrebe pa tako teret nečijeg izostanka nikad ne padne na leđna kolega. Nema mobbinga, nema stresa na poslu. To savršeno funkcionira – objašnjava on.

O povratku u Hrvatsku za sada ne razmišlja.

– Volio bih se vratiti jednog dana ako se situacija popravi. Volio bih da bude bolje – zaključio je on.